Αν μέχρι πρότινος δεν συγκαταλέγατε τα μύρτιλλα ανάμεσα στα αγαπημένα σας φρούτα, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, καθώς όπως αποδεικνύεται αποτελούν πολύ καλό σύμμαχο για την αντιμετώπιση της γήρανσης, καθώς και άλλων δερματικών παθήσεων.

Έχει αποδειχθεί ότι τα μύρτιλλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν άμεσα και αποτελεσματικά τη γήρανση του δέρματος. Έτσι, τα μύρτιλλα μπαίνουν στη λίστα με μια από τις -αν όχι τις- πιο υγιεινές για το δέρμα τροφές.

Πώς τα μύρτιλλα προστατεύουν το δέρμα από τη γήρανση

Μπλούμπερις, είδος μούρων

Η γήρανση του δέρματος δεν είναι κάτι εγγενώς κακό και, στην πραγματικότητα, είναι ένα εντελώς αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να επιβραδύνουμε αυτή τη φυσική διαδικασία. Για παράδειγμα, τρώγοντας μύρτιλλα γεμάτα με αντιοξειδωτικά και ανθοκυανίνες.

Η φροντίδα του δέρματος στις μέρες μας έχει εμμονή με τα αντιοξειδωτικά. Αλλά πώς ακριβώς βοηθούν το δέρμα μας; Με λίγα λόγια, σταθεροποιούν τα μόρια που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του δέρματός μας: τις ελεύθερες ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουν την ικανότητα των ελεύθερων ριζών να προκαλούν σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και λεπτές γραμμές.

Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβες στα κύτταρά μας μέσω του οξειδωτικού στρες. Και ενώ μια ορισμένη ποσότητα οξειδωτικού στρες είναι φυσιολογική, η δουλειά των αντιοξειδωτικών είναι να το κρατούν σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο. Έτσι, όταν καταναλώνετε μύρτιλλα και άλλα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, δίνετε στο σώμα σας τα εργαλεία που χρειάζεται για να κρατήσει το οξειδωτικό στρες στο ελάχιστο.

Βατόμουρα

Τα μύρτιλλα είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσια σε έναν ισχυρό τύπο αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Εκτός του ότι τους δίνουν τη βαθιά μπλε χρωστική τους, οι ανθοκυανίνες αναστέλλουν τη διάσπαση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

Τα μύρτιλλα είναι, επίσης, γεμάτα βιταμίνη C, η οποία, όπως και οι ανθοκυανίνες, καταπολεμά και αυτή τη διάσπαση του κολλαγόνου. Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε εντελώς τη διάσπαση του κολλαγόνου (παράγουμε φυσικά λιγότερο από αυτό καθώς μεγαλώνουμε), η κατανάλωση μύρτιλλων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του αποθέματός μας.

Μύρτιλλα για την ακμή

Ελαιόλαδο για την ακμή

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να συνδέουν άμεσα τα μύρτιλλα με τη μείωση της ακμής, σύμφωνα με το greatist.com τα μύρτιλλα έχουν αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, τα οποία λογικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την ακμή. Οι δίαιτες που βαθμολογούνται υψηλά στον γλυκαιμικό δείκτη σχετίζονται, επίσης, με την ακμή, οπότε η κατανάλωση τροφίμων που βαθμολογούνται χαμηλότερα στον γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μύρτιλλα, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.