Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά,
υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δίνει ρεσιτάλ αλαζονείας, ενώ τόνισε ότι θα του στείλει επιστολή, για να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Όσον αφορά το αν βλέπει πιθανή άνοδο της ακροδεξιάς στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με δεδομένο ότι υπάρχει σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία με συμμετοχή της ακροδεξιάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε:

«Η ακροδεξιά ανεβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια εντελώς, δεν έχουμε, όμως, μια μεγάλη χώρα με ισχυρή παρουσία (…) Ως σοσιαλδημοκράτες υπογράψαμε μια χάρτα μη συνεργασίας με την ακροδεξιά (…) Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν υπέγραψε αυτή τη χάρτα», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ – 16/5/2024

Συνέντευξη στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά.

Posted by Νίκος Ανδρουλάκης on Thursday, May 16, 2024

Πρόσθεσε, δε, μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ένα ρεσιτάλ αλαζονείας. Επισείει τον τρόμο της αστάθειας, παρόλο που έχει πολύ περισσότερους βουλευτές από το δεύτερο κόμμα […] ».

Για την ακρίβεια και το κατά πόσο δέχεται τον όρο «εισαγόμενη» ή όχι, υπογράμμισε: «Η ακρίβεια είχε ξεκινήσει και πριν από τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία».

Ως προς την πρόταση Κασσελάκη να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, επισήμανε: «Θα στείλω επιστολή στον πρωθυπουργό, για να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά».

Στο ζήτημα της πρόκλησης της ΠτΔ της Βόρειας Μακεδονίας και για το αν πρέπει να κυρώσει η Ελλάδα τώρα τα μνημόνια συνεργασίας, επειδή επικαλείται την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε: «Είναι μνημείο αλυτρωτισμού και μόνο το όνομα του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία (…) Όταν «κοιμάται» το υπουργείο Εξωτερικών, πώς εκπλήσσεται όταν βγαίνει μια πρόεδρος και λέει όσα είπε; Πρέπει να υπάρξει απευθείας αντίδραση. Όσο σέρνονται τα πράγματα δυσκολεύεται η κατάσταση…».

Απαράδεκτη η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστιο έλλειμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Πρέπει να πιέσουμε διπλωματικά, για να γίνει δεκτή», είπε ακόμη, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

Σε ερώτημα για το αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, εφόσον το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Εγώ μπορώ να το υπηρετήσω αυτό, ο κ. Κασσελάκης μπορεί; Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του «κόμματος Κασσελάκη».

Για το τι θα κάνει με το θέμα των υποκλοπών και για το αν έχει κληθεί από την ΑΑΔΕ να ενημερωθεί για τον λόγο της παρακολούθησής του τόνισε: «Περιμένω την επίσημη ανακοίνωση, για να τοποθετηθώ (…) Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το 2024 σε μια ευρωπαϊκή χώρα οι μυστικές υπηρεσίες δεν σέβονται τη δικαιοσύνη και μάλιστα την ανώτατη δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να το φανταστώ.

Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να βγάζει αντισυνταγματικό το νόμο της Νέας Δημοκρατίας, να μιλάει για νόμιμη ενημέρωση, για την αιτιολογία, και να λέει στις μυστικές υπηρεσίες ότι δεν συμμορφωνόμαστε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

Είμαστε η ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση

Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τρίτο κόμμα και σχετικά με το ερώτημα με ποιο ποσοστό θεωρεί ότι θα έχει πετύχει τον εκλογικό του στόχο το κόμμα στις ευρωεκλογές σημείωσε: «Στόχος μας η ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το μέτρο σύγκρισης όλων των κομμάτων εκείνο το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα είναι τα προηγούμενα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και τα προηγούμενα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Αυτός είναι ο πήχης για όλα τα κόμματα.

Τώρα πάμε να δούμε ποιος είναι ο στόχος μας.

Εγώ φιλοδοξώ το βράδυ εκείνο να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση, που να μπορεί να είναι και επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της παράταξής μας και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, γιατί βλέπω ότι, εάν δεν υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα υπάρχει και κυβερνητική εναλλακτική, για να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Ακόμα ανέφερε σχετικά:

«Η προτεραιότητά μου είναι να ανοίξει ένας διάλογος με τις πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε και στην αυτοδιοίκηση και πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα, θέλω να σας πω ότι αυτό το κάλεσμα μπορώ να το υπηρετήσω.

(…) Για μένα, όταν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική, ο μόνος κερδισμένος είναι η εγχώρια ολιγαρχία. Ισχυρή πολιτική σημαίνει ισχυρή δημοκρατία (…)

Αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, με το Ισραήλ, το οποίο αξιοποιείται από ένα πολύ μεγάλο μέρος των εγχώριων συμφερόντων, για να ευτελίζουν την πολιτική, όχι μόνο δεν θα το υπηρετήσω. Είναι φύσει θέσει απέναντί μου.

Έχω δει, ξέρετε, στην Ευρώπη πολλά τέτοια μοντέλα και ξέρω πάρα πολύ καλά και στην Ευρώπη που οδήγησαν και στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος, μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, είπε: «Μόλις ήρθε το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα, ήμασταν το πρώτο κόμμα που κατέθεσε πόρισμα προανακριτικής».

Ο πρωθυπουργός θέλει τα άσπρα-μαύρα δικά του

Για το κατά πόσο φιλοξενούνται οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα ΜΜΕ ανέφερε: «Καταλαβαίνουν οι πολίτες τι συμβαίνει εις βάρος μου και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα θα κριθούν την 9η Ιουνίου. Καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι δεν είμαι προτεραιότητα (…)».

Για το αίτημα για debate, από πλευράς του, σημείωσε: «Εάν ο πρωθυπουργός έχει ταυτίσει τις ευρωπαϊκές εκλογές με το ζήτημα της σταθερότητας, οφείλει να κάνει ντιμπέιτ.

Δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να τα θέλει άσπρα-μαύρα, δικά του, να διαλέξει επιτέλους: αν οι ευρωπαϊκές εκλογές επισείουν το ζήτημα της σταθερότητας, τον καλώ σήμερα εδώ, από το στούντιο της ΕΡΤ, να έρθει, όπως κάναμε και σε εθνικές εκλογές, να δώσουμε ντιμπέιτ με δύο κύκλους, ευρωπαϊκά και εθνικά ζητήματα, με καθαρές δεσμεύσεις. Γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι θα εκτεθεί πολλαπλώς.

Διότι αυτό που εκπροσωπεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα, τα κοινωνικά και τα οικονομικά του λαού μας. Δηλαδή, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει μόνιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, πώς βοηθά την Ελλάδα;».