Για τις προκλήσεις στη δημόσια υγεία και την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 5ο Συνέδριο με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» στο Ωδείο Αθηνών.

«Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος. Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν περιστατικά όπου ασθενείς δεν έχουν κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας.

«Έχουμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του συστήματος Υγείας, δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να βελτιώσουμε υποδομές και να διορθώσουμε ελλείψεις που αφορούν το προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουν δρομολογηθεί και σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ειδικά όσον αφορά αυτό το πεδίο ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ένα εργαλείο που θα εξοικονομήσει στους γιατρούς χρόνο προς όφελος των ασθενών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν δεδομένα, γιατί «Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα».

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την υγεία πιο ολιστικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ειδικά όσον αφορά τις προληπτικές εξετάσεις είπε: «Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. SMS για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000».