Η νέα εισβολή της αφρικανικής σκόνης άπλωσε αποπνικτικό πέπλο πάνω από τη χώρα, προκαλώντας δυσφορία σε αρκετούς πολίτες. Το «κύμα» σκόνης από νωρίς το πρωί έχει σκεπάσει ολόκληρο τον Αττικό ουρανό.

Ως και την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα επικρατήσουν οι ίδιες καιρικές συνθήκες με αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή και σκόνη από την Αφρική. Αυξημένη θα είναι η ποσότητα σκόνης κυρίως στα δυτικά και στα νότια.

Κατά διαστήματα αναμένοντα αραιές νεφώσεις και τοπικές λασποβροχές. Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία ανεβαίνει με τη ζέστη να κορυφώνεται από τη Δευτέρα.

Ο Θεόδωρος Κολυδάς εξήγησε σε ανάρτηση του στα social media το καιρικό φαινόμενο που έχει γίνει viral τις τελευταίες μέρες, τον υποτροπικό αεροχείμαρρο, ενώ πληροφορεί ότι η σκόνη θα αποτελεί πλέον, παρελθόν, από το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης.

Ιατρικές συστάσεις για την αφρικανική σκόνη

Οι υψηλές ποσότητες αφρικανικής σκόνης έκανε αρκετούς πολίτες να επιστρατεύσουν για άλλη μία φορά τις μάσκες υψηλής προστασίας.

Αφρικανική σκόνη, υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία δημιουργούν ένα εκρηκτικό δείγμα. Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας συστήνεται σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα 20-05-2024

Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας, μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ευνοείται η μεταφορά αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 30 με 31 και κατά τόπους στα δυτικά και τα νότια τους 32 με 33 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 28 με 29 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη 21-05-2024

Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ευνοείται η μεταφορά αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6, στρεφόμενοι βαθμιαία από το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πρόγνωση για την Τετάρτη 22-05-2024

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και νότια. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα δυτικά, κυρίως τα ηπειρωτικά.

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ δυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια πελάγη 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Πρόγνωση για την Πέμπτη 23-05-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά και στα βορειοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια.