Σημαντικότατη θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη (16/05), ενώ θα σημειωθεί και μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο X:

«Σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς την χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη) .
To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της #ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Επειδή κάποιοι πολίτες “τρομάζουν” με την εξειδικευμένη μετεωρολογική ορολογία -όπως η λέξη #αεροχείμαρρος-σας ενημερώνουμε ότι αυτός είναι ένα ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που ανέκαθεν μετέφερε τις θερμές μάζες και την σκόνη. Δείτε το βίντεο με τις προβλεπόμενες συγκεντρώσεις σκόνης και διαβάστε αυτό το απόσπασμα για τον αεροχείμαρρο (jet stream) από το βιβλίο μου».

Έρχεται υποτροπικός αεροχείμαρρος

Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, που δημιουργείται από τον συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του, είναι αυτός που φέρνει τις υψηλές θερμοκρασίες και τη σκόνη.

Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, τονίζει ότι η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 32 βαθμούς σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να φτάσει τους 34-36 βαθμούς.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται αποπνικτική καθώς η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Με αρκετή ζέστη προς τα κεντρικά και νότια, αφρικανική σκόνη αλλά και αστάθεια θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας, σημειώνει ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Με αρκετή ζέστη προς τα κεντρικά και νότια, αφρικανική σκόνη αλλά και αστάθεια θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα…

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, May 14, 2024