Την ανηφόρα έχουν πάρει τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές στην εφορία. Οι φορολογούμενοι που επισκέπτονται την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν κάποια φορολογική οφειλή όπως το φετινό ΕΝΦΙΑ διαπιστώσουν ότι:

  • Το επιτόκιο για την εξόφληση της οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,35%
  • Το επιτόκιο για όσους επιλέγουν να εξοφλήσουν τη φορολογική οφειλή σε 13 έως 24 δόσεις έχει εκτοξευτεί στο 8,18% από 5,78%. Σημειώνεται ότι σε έως 24 μηνιαίες δόσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές, δηλαδή ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ. Το ίδιο επιτόκιο ισχύει και για τις 48 δόσεις οι οποίες αφορούν τις έκτακτες οφειλές του φορολογούμενου όπως φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα από έλεγχο.

Τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είχαν παγώσει από τον Νοέμβριο του 2022 με απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η περίοδος που τα επιτόκια παρέμειναν «παγωμένα» έληξε και το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ευρώ

Ωστόσο, σταθερό παραμένει μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% τον μήνα με το οποίο το Δημόσιο χρεώνει τους φορολογούμενους με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής όταν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους. Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων. Με παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2025 παραμένουν «παγωμένα» τα επιτόκια ρυθμισμένων χρεών στο 5,5% και των αρρύθμιστων στο 8,5%.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία φτάνουν τα 107,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» χωρίς ωστόσο να διαγράφονται από τα βιβλία της ΑΑΔΕ. Έτσι, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο περιορίζεται στα 80,8 δισ. ευρώ. Πέρυσι με ρυθμίσεις και κατασχέσεις οδηγήθηκαν στο ταμείο εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ ενώ οι διαγραφές χρεών έφτασαν τα 12 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε τον ΟΣΕ).

Στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 77,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 72,9% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,7% των συνολικών οφειλών.