Μικρή υποχώρηση παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας προσδοκίες ότι αυτή η τάση ίσως συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ειδικά αν η διεθνής τιμή του Brent διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα ή ακόμη καλύτερα, εάν υπάρξει νέα μείωση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μείωση στην Αττική έχει ανέλθει τις τελευταίες 10 ημέρες στα 6 με 7 λεπτά ανά λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη, ενώ ανάλογη είναι η μείωση και για το diesel κίνησης.
Όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη το Σάββατο 11 Μαΐου ήταν στα 1,955 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με τα 1,983 ευρώ που καταγράφηκαν πριν από την προηγούμενη εβδομάδα, μείωση δηλαδή της τάξεως των 2,8 λεπτών.

Για το ίδιο διάστημα, η τιμή του diesel κίνησης διαμορφώθηκε στα 1,663 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με τα 1,698 ευρώ που καταγράφηκαν προηγουμένως, μείωση δηλαδή της τάξεως των 3,5 λεπτών.

Η πτωτική τάση επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μόνο σε 9 περιοχές της χώρας η μέση τιμή της βενζίνης βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από 10 ημέρες περίπου ήταν σε 21 περιοχές.

Στην Αττική, η μείωση είναι ακόμα πιο έντονη, σύμφωνα με έρευνα του Newsbeast και με βάση στοιχεία από το fuelprice.

Συγκεκριμένα, σε πρατήριο των βορείων προαστίων, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πωλείται στα 1,898 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με τα 1,958 ευρώ που καταγράφηκαν προηγουμένως, μείωση δηλαδή της τάξεως των 6 λεπτών. Για το diesel κίνησης, η τιμή είναι στα 1,579 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με τα 1,639 ευρώ που καταγράφηκαν προηγουμένως, μείωση δηλαδή της τάξεως των 6 λεπτών ανά λίτρο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα προς το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Μαρτίου, καθώς αυξήθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα αργού, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Η τιμή του Brent διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου. Εν συνεχεία είχε μικρή ανάκαμψη στα 83,78 δολάρια, αλλά και πάλι απέχει από τις υψηλές πτήσεις πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού στο Cushing αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου. Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν επίσης τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράκ, που έχει πραγματοποιήσει αρκετές περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου, δεν προτίθεται να υποστηρίξει τη συνέχιση αυτών των περικοπών στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, όπως επικαλείται το Bloomberg, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Αμπντέλ Γκάνι.

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία ανανέωση για τη μείωση της παραγωγής στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο υπουργός στο περιθώριο ενός γύρου προσφορών υδρογονανθράκων από την ιρακινή κυβέρνηση. Αντιθέτως, το Ιράκ θα επιδιώξει να αυξήσει τα αποθέματά του σε πετρέλαιο σε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια βαρέλια. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά την έναρξη των νέων κύκλων αδειοδότησης για 29 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Ιράκ διαθέτει 145 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, τα οποία μπορούν να του αποδώσουν παραγωγή 96 ετών με τον τρέχοντα ρυθμό και αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα αργού στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.