Απογειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο η αγορά καινούριων επιβατικών οχημάτων με αύξηση 31,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Παράλληλα η αγορά καινούριων λεωφορείων σημείωσε αύξηση 478,6% σημάδι της αυξημένης τουριστικής κίνησης που αναμένεται.

Έτσι, με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

Στις κατηγορίες που επέλεξαν οι Έλληνες καταναλωτές, βλέπουμε ότι αυξάνονται τα ποσοστά της Α και της Β με ανάλογη μείωση των ποσοστών στις κατηγορίες C και D, ενώ οι κατηγορίες Β και C αγγίζουν το 83% της συνολικής αγοράς.

Σε σχέση με τα κινητήρια συστήματα που προτιμώνται παρατηρούμε πτώση των κινητήρων βενζίνης πετρελαίου αθροιστικά στο 10%, ποσοστό το οποίο σχεδόν στο σύνολό του μεταφέρεται στις πωλήσεις υβριδικών και ένα μικρό ποσοστό στα αμιγώς ηλεκτρικά & plug-in hybrid.

Έτσι, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως το Απρίλιο, έχει ως εξής:

Τέλος, σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών κινήθηκε για τον Μάρτιο ως εξής: