Η Μασσαλία αποτελεί ένα από τα περάσματα που χρησιμοποιούν τα μεγάλα καρτέλ για να περάσουν ναρκωτικά στην Ευρώπη. Στην πόλη έχουν δει πολλά, αλλά ποτέ άλλοτε κάτι τέτοιο. Οι τελωνειακοί κατάσχεσαν ένα φορτίο με παραπάνω από μισό τόνο κοκαΐνης.

Όταν ένα πλοίο έφτασε στο λιμάνι της πόλης από τη Χιλή, οι τελωνειακοί επέλεξαν πολλά κοντέινερ για έλεγχο. Άρχισαν, λοιπόν, να χρησιμοποιούν ακτίνες «Χ» για να ακτινογραφήσουν το περιεχόμενό τους. Σ’ ένα από αυτά εντόπισαν κάτι παράξενο. Εκτός από δέματα, όπως ανέφεραν τα έγγραφα ότι μετέφερε το πλοίο, υπήρχαν και 13 αθλητικές τσάντες. Από τις τσάντες έβγαλαν σχεδόν 450 μπάρες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 514 κιλών. Η αξία του εμπορεύματος υπολογίζεται κοντά στα 36 εκατομμύρια ευρώ. Η προηγούμενη μεγάλη κατάσχεση ήταν το 2020 με 291 κιλά.

Αυτή η τεχνική μεταφοράς ναρκωτικών σε ένα νόμιμο φορτίο, που ονομάζεται rip-off, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων, με συνεργούς στο τέλος της αλυσίδας που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα ναρκωτικά πριν παραδώσουν το εμπόρευμα στον παραλήπτη. Το 2021, τα γαλλικά τελωνεία κατάσχεσαν 18 τόνους κοκαΐνης στην εθνική επικράτεια, σημειώνοντας αύξηση 106% σε σύγκριση με το 2020.

«Αυτή η μεγάλη κατάσχεση δείχνει τον ενεργό ρόλο των τελωνειακών υπηρεσιών στο λιμενικό περιβάλλον, οι οποίες εφαρμόζουν τις δεξιότητες στόχευσης και χρησιμοποιούν τα τεχνικά τους μέσα σε καθημερινή βάση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. «Συγχαίρω την κινητοποίηση των τελωνείων και των τελωνειακών στη Μασσαλία που δεν άφησαν το έδαφος ανοιχτό για εγκληματικά δίκτυα και προστατεύοντας την επικράτειά μας και τους συμπολίτες μας», ανέφερε η Ολίβια Ντουσό, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.

Το πλοίο έπλευσε στις 28 Ιανουαρίου στο λιμάνι της Μασσαλίας. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνική ανάλυση της κατασχεθείσας κοκαΐνης. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έρευνα και για τον εντοπισμό των παραληπτών της κοκαΐνης σε γαλλικό έδαφος.