Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε τη μεγάλη σημασία της διατήρησης της ισχύος και της ενότητας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο θέμα της Ουκρανίας.

Η δήλωσή του πραγματοποιήθηκε πριν προσέλθει στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

Ο κ. Χέιγκ επισήμανε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές ότι αυτό που έκανε η Ρωσία, παραβιάζοντας την κυριαρχία των γειτονικών κρατών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχιστεί η συζήτηση για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία στο μέλλον, ώστε να υπάρξει μία ισορροπία ισχύος με αυτήν.

«Πρέπει» είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ «να παραμείνουμε ισχυροί και ενωμένοι γύρω από τις κυρώσεις που εφαρμόζουμε κατά ατόμων στη Ρωσία και την Κριμαία και γύρω από τα μέτρα που μπορεί να επεκταθούν, αν είναι ανάγκη».

Ο ίδιος, τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αποφασίσουν ελεύθερα στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, αλλά και την ανάγκη βοήθειας που πρέπει να δώσει η ΕΕ στη Μολδαβία και τη Γεωργία με την υπογραφή των συμφωνιών σύνδεσης.

«Η κατάσταση» κατέληξε ο κ. Χέιγκ «παραμένει πολύ επικίνδυνη και τεταμένη, υπάρχουν πολύ ισχυρές ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, η μόνη αποχώρηση αυτών των δυνάμεων είναι στα λόγια μέχρι τώρα και δεν έχουμε δει πραγματική αποκλιμάκωση εκεί, επομένως η Ευρώπη δεν πρέπει να χαλαρώσει και πρέπει να προετοιμαστεί για έναν τρίτο κύκλο κυρώσεων και να καταστήσει σαφές ότι μπορεί να έχει μία σαφή και ενωμένη απάντηση».