Τα πρώτα δέκα ονόματα από τον κατάλογο με τα 137 άτομα, που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα ενδέχεται να αφαιρέσει ο ΟΗΕ από τη «μαύρη λίστα», σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Ο Στέφαν Μιστούρα, δήλωσε ότι «επιτροπή του ΟΗΕ θα μελετήσει τη δυνατότητα να αφαιρεθούν από τη “μαύρη λίστα” τα πρώτα δέκα ονόματα», αίτημα που διατυπώθηκε πριν από μία εβδομάδα από τη σύνοδο των γερόντων από διάφορες φυλές, για την ειρήνη. Η σύνοδος αυτή συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι και οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να αφαιρεθούν από τη «μαύρη λίστα» τα ονόματα περίπου 70 ατόμων, που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω, ότι δέκα ονόματα και οι φάκελοι τους βρίσκονται στη διαδικασία διαβίβασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, χωρίς να δημοσιοποιήσει τις ταυτότητες των ατόμων αυτών.

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της Washington Post, που ανέφερε ότι ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι επιδιώκει να αφαιρεθούν περίπου 50 ονόματα από τη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ, στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα ατόμων που υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα.