Εμπορική πρόταση «κατέθεσε» στην Κίνα η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, η οποία πρότεινε στο Πεκίνο οι δύο χώρες να συσφίξουν τις εμπορικές τους σχέσεις. Η Κίρχνερ τόνισε ότι η χώρα της χρειάζεται να προωθήσει τις πωλήσεις κατεργασμένων και μη προϊόντων, για να διασφαλίσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Η πρόεδρος της Αργεντινής επισκέπτεται το Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο και άλλους ηγέτες, καθώς καταβάλλει προσπάθειες για να επιλύσει το πρόβλημα που προέκυψε με το πάγωμα των εισαγωγών σπορελαίων από την Αργεντινή, κάτι που αφαιρεί από τη χώρα της μία πηγή σκληρού συναλλάγματος.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σπορελαίων στον κόσμο. Στα τέλη Μαρτίου πάγωσε τις αγορές από την Αργεντινή, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, όταν η νοτιοαμερικανική χώρα επέβαλε μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής έναντι ορισμένων κινεζικών προϊόντων.

Παρόλο που η Φερνάντες πρόκειται να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα, αν επιστρέψει χωρίς μία συμφωνία για τις εξαγωγές σπορελαίων, το ταξίδι της θα θεωρηθεί ότι δεν θα έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομίας, η πρόεδρος της Αργεντινής τάχθηκε υπέρ ενός διεθνούς συστήματος ρύθμισης των χρηματαγορών, θέμα που υποστήριξε ότι πρέπει να συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο της G20, στη Σεούλ. «Είναι αναγκαίο, όταν θα φθάσουμε στη Σεούλ, το Νοέμβριο, να συζητήσουμε για ένα σύστημα ρύθμισης των διεθνών χρηματαγορών», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής.