Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, να ξεπεράσει τις ενδοκυβερνητικές τριβές και εντάσεις, προωθώντας νέα σχέδια για την διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι διαμάχες με τον πρόεδρο της βουλής και συνιδρυτή του «Κόμματος της Ελευθερίας» Τζανφράνκο Φίνι συνεχίζονται, και οι σχολιαστές, κρίνουν όλο και πιο πιθανή μια διάσπαση της κεντροδεξιάς παράταξης. Έτσι, ο Καβαλιέρε αναζητεί εναλλακτικές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι εφημερίδες «Λα Ρεπούμπλικα» και «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», ο διάσημος παρουσιαστής τηλεοπτικών τoκ -σόoυ Μπρούνο Βέσπα, αποφάσισε να προσφέρει, στο σπίτι του στη Ρώμη, ένα ξεχωριστό «πολιτικό δείπνο»: στους καλεσμένους, ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζάνι Λέτα και ο επικεφαλής του μικρού κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι.

Το «πολιτικό δείπνο» της Ρώμης, εξόργισε την Λέγκα του Βορρά, η οποία, μέσου του ηγέτη της, Ουμπέρτο Μπόσι, τόνισε ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα διεύρυνσης της πλειοψηφίας, αφού η Udc είναι φυσικός αντίπαλος της κυβέρνησης. Αν υπάρχει πρόβλημα πλειοψηφίας, τότε ο λόγος πρέπει να δοθεί εκ νέου στους ψηφοφόρους».

Ίδιας άποψης, σύμφωνα με τους αναλυτές, και ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού.

Το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» – η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης- έκανε όμως γνωστό ότι «δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να συγκυβερνήσει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Ο Καβαλιέρε, αναφέρει ο Τύπος, θα πρέπει τώρα να αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει: ή να συνεχίσει την άβολη συνύπαρξη με τους βουλευτές και γερουσιαστές του εσωκομματικού αντίπαλου, του Τζανφράνκο Φίνι, ή να επιχειρήσει να τους διαγράψει και να τραβήξει μπροστά με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, ή -δεδομένων των αντιδράσεων της Λέγκα σε κάθε περίπτωση διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος- να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών, μέσα στο Φθινόπωρο.