Ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Globovision Γκιγιέρμο Σουλοάγα και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που εγκατέλειψε τη χώρα για να αποφύγει τη σύλληψή του στο πλαίσιο ποινικής δίωξης σε βάρος του, εμφανίστηκε στην Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι προσέφυγε στην Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH).

«Ήρθαμε εδώ αναζητώντας δικαιοσύνη, αφού δεν μπορούμε να τη βρούμε στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Σουλοάγα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision.

Ο 67χρονος επιχειρηματίας εξαφανίστηκε από το Καράκας όταν δικαστήριο εξέδωσε την 11η Ιουνίου ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κατηγορώντας τον ότι αποθήκευε οχήματα για να τα μεταπωλήσει σε υψηλότερες τιμές.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής επιβεβαίωσαν ότι δικηγόρος του Σουλοάγα κατέθεσε προσφυγή για την ελευθερία του λόγου.

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σουλοάγα προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ανησυχεί σοβαρά με το τελευταίο παράδειγμα της συνεχιζόμενης επίθεσης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τσάβες απέρριψε τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον και σημείωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου να διώξει το Σουλοάγα δε σχετίζεται με την πολιτική γραμμή του τηλεοπτικού του σταθμού.