Την ελεύθερη διακίνηση των κυανοκράνων της Finul στο νότιο Λίβανο απαίτησε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζοντας ταυτόχρονα «ζωηρή λύπη» για τα πρόσφατα περιστατικά στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου «λυπούνται ζωηρά για τα πρόσφατα περιστατικά που είχαν ως στόχο τους στρατιώτες της Finul και που εκτυλίχθηκαν στο νότιο Λίβανο στις 29 Ιουνίου, 3 και 4 Ιουλίου στη ζώνη επιχειρήσεων. Καλούν όλα τα μέρη να επαγρυπνούν ώστε η ελευθερία διακίνησης της Finul να γίνεται σεβαστή, σύμφωνα με την εντολή και τους κανόνες εμπλοκής της».

Να  σημειώσουμε πως η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, προκειμένου να επαναβεβαιώσει την υποστήριξή του στα στρατεύματα της προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η Finul, που αριθμεί περίπου 13.000 στρατιωτικούς, έχει επιφορτιστεί την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός και τη διατήρηση της μπλε γραμμής του ΟΗΕ, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.