H Boeing, αμερικανική βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών, υπέβαλε σήμερα στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ την πρόταση της για να της προμηθεύσει 179 αεροσκάφη ανεφοδιασμού καυσίμων.

Για να αναλάβει τη δουλειά, θα πρέπει να κερδίσει τη «μονομαχία» με την ευρωπαϊκή Airbus.

«Η πρόταση που αποτελείται από 8.000 σελίδες για τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού νέας γενιάς, παραδόθηκε στην ομάδα (που είναι επιφορτισμένη με την υπόθεση αυτή) στη βάση Wright-Patterson της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντέιτον (Οχάιο Βόρεια), και προσφέρει ένα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος ανεφοδιασμού καυσίμων και πολλαπλών αποστολών που βασίζεται στο 767, το οποίο πληροί τις 372 απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας (…) με το χαμηλότερο κόστος για τους φορολογούμενους», υπογραμμίζει η Boeing σε ανακοίνωση της.

Η Airbus, η οποία είχε ζητήσει και έλαβε διορία 60 ημερών μετά την αποχώρηση του πρώην συνεργάτη της, Northrop Grumman, προηγήθηκε κατά 24 ώρες υποβάλλοντας πρόταση αποτελούμενη από 8819 σελίδες για τη σύμβαση που η Ευρωπαϊκή κοινοπραξία αξιολογεί σε περίπου 40 δισ. δολάρια(!)

Η Boeing τονίζει ότι η πρότασή της θα δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναντι των 48.000 που είχε υποσχεθεί η Airbus, η οποία βασίζεται σε περισσότερους από 200 αμερικανούς προμηθευτές και εταίρους.

Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να λάβει την απόφασή της στα μέσα Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το 2003 συμβόλαιο αυτό είχε χορηγηθεί στην Boeing, αλλά η διαδικασία ακυρώθηκε λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Το 2008 η Airbus είχε εξασφαλίσει τη σύμβαση, η οποία όμως επίσης ακυρώθηκε.