Ομάδα ισραηλινών ειρηνιστών προσπάθησε χθες Κυριακή, 19/5 να προστατεύσει οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια προοριζόμενη για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μην υποστεί επίθεση όπως άλλες τις τελευταίες ημέρες, διαπίστωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέλη της ισραηλινής άκρας δεξιάς πρόσφατα εμπόδισαν, προκάλεσαν φθορές και σε ορισμένες περιπτώσεις πυρπόλησαν τουλάχιστον επτά φορτηγά με βοήθεια που είχαν ξεκινήσει από την Ιορδανία και είχαν προορισμό τον θύλακο, όπου ο πόλεμος ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς, που διανύει τον όγδοο μήνα του, έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

Περίπου τριάντα μέλη της συλλογικότητας «Στεκόμαστε όρθιοι μαζί» συγκεντρώθηκαν χθες στο σημείο διέλευσης Ταρκούμγια, στα όρια της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ, όπου δεκάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νεαροί -σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ανήκαν σε ριζοσπαστική ακροδεξιά ομάδα που αντιτίθεται στην παράδοση βοήθειας στη Γάζα- εμπόδισαν φορτηγά και κατέστρεψαν μέρος της βοήθειας τη 13η Μαΐου.

Η οχηματοπομπή που συνόδευσαν αποτελείτο από περίπου τριάντα φορτηγά. Το ένα υπέστη επίθεση, όμως μέλη της συλλογικότητας επενέβησαν και κατάφεραν να περιορίσουν τη ζημιά. Η αστυνομία απομάκρυνε έφηβο που πέταξε μέρος της βοήθειας κάτω.

«Έποικοι κατάφεραν να πετάξουν βοήθεια έξω από το φορτηγό, όμως επειδή προχωρήσαμε σε επέμβαση γρήγορα κι επειδή η αστυνομία έκανε τη δουλειά της, μόνο μικρή ποσότητα τροφίμων χάθηκε ή καταστράφηκε και μπορέσαμε να συνεχίσουμε ώσπου η βοήθεια έφθασε στη Γάζα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουφ Πατισί, μέλος της ειρηνιστικής συλλογικότητας, 32 ετών.

«Κάθε φορτηγό μπορεί να σώσει τη ζωή παιδιών», τόνισε συντρόφισσά του, η Οσρά Μπαρ, 36 ετών.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις από την 7η Μαΐου στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οδήγησαν στο κλείσιμο δυο νευραλγικής σημασίας χερσαίων διελεύσεων για τις παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων στον θύλακο (αυτού στα σύνορα με την Αίγυπτο και του Κερέμ Σαλόμ), χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερη την ήδη καταστροφική κατάσταση.

Χθες ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε εναντίον των δυνητικά «αποκαλυπτικών» συνεπειών.

Κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η επίθεση αυτή, η πιο πολυαίμακτη στην ιστορία μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων απήγαγαν επίσης 252 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, από τους οποίους 125 βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ