Τη δική του εκδοχή του περίφημου «Ελευθερία ή Θάνατος» του 1821 δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν, στο μήνυμά του για την ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ που γιορτάζεται σήμερα στη γειτονική χώρα. «Την 19η Μαΐου 1919 ξεκίνησε ο αγώνας είτε της ανεξαρτησίας είτε του θανάτου» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η 19η Μαΐου 1919, που ξεκίνησε ακριβώς πριν από 105 χρόνια στη Σαμψούντα και έστεψε με νίκη τον Εθνικό μας Αγώνα, είναι η ημερομηνία που στρώθηκε το πρώτο τούβλο στο χτίσιμο μιας ισχυρής Τουρκίας. Αυτή η ημερομηνία ήταν η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος του έθνους μας που αναδύεται από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή» επισημαίνει και προσθέτει:

«Το έθνος μας ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό αγώνα ύπαρξης αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία, ξεκίνησε ο αγώνας για ύπαρξη και ανυπαρξία, που ενσαρκώνονταν με τις κραυγές είτε της ανεξαρτησίας είτε του θανάτου».

«Η δάδα της ανεξαρτησίας που έκαιγε στη Σαμψούντα εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία μέσω της Αμάσειας, του Ερζερούμ, του Σίβα και στη συνέχεια της Άγκυρας» συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Το πνεύμα της 19ης Μαΐου είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτού του έθνους, το μεγαλύτερο κεφάλαιο του. Σε αυτό το πνεύμα κρύβεται το νόημα του να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες και να παλεύεις μαζί με επιμονή, πίστη και αποφασιστικότητα» καταλήγει στο μήνυμά του.