Είναι γεγονός ότι η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία δύο χρόνια εχθροπραξιών μετά και αυτή η εξέλιξη φέρεται να οφείλεται στους «χαρτογιακάδες» που πλαισιώνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στρατηγοί, πράκτορες και λοιποί αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας απέτυχαν οικτρά να κάμψουν την άμυνα του Κιέβου, με τους γραφειοκράτες να «τους βάζουν τα γυαλιά» πολλές φορές από την αρχή της εισβολής μέχρι και σήμερα.

Ο ρώσος πρόεδρος, παρατηρώντας αυτή την εξέλιξη, άρχισε να τους ανταμείβει και να τους αξιοποιεί καταλλήλως, όπως π.χ. τοποθετώντας τον Αντρέι Μπελάουσοφ στο υπουργείο Άμυνας, παρότι εκείνος είναι οικονομολόγος.

Ο αναλυτής του «GZERO Media» του Eurasia Group, Alex Kliment, παρέθεσε στην ιστοσελίδα Business Insider τους λόγους που κέρδισαν οι «νέρντουλες» τους στρατηγούς, ξεκαθαρίζοντας πως έσωσαν την οικονομία τη στιγμή που κανείς δεν ασχολούνταν μαζί της.

Ο νέος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ

«Από την αρχή, οι στρατηγοί και οι κατάσκοποι της Ρωσίας ήταν κακώς προετοιμασμένοι, κακώς ενημερωμένοι και βαθιά διεφθαρμένοι. Έτσι, τα θαλάσσωσαν σε αυτό που επρόκειτο να είναι ένας σύντομος νικηφόρος πόλεμος», είπε χαρακτηριστικά.

«Αντιθέτως, οι γραφειοκράτες κράτησαν τη ρωσική οικονομία όρθια παρά τις παραλυτικές δυτικές οικονομικές κυρώσεις. Κράτησαν τη γραμμή, καθώς η πολεμική βιομηχανία έγινε κεντρικό στοιχείο της οικονομίας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Οι στρατηγοί με τις γραβάτες

Ο Alex Kliment ξεχώρισε ορισμένα πρόσωπα από τη ρωσική κυβέρνηση, που έκαναν το… αδύνατο δυνατό, κάνοντας τη χώρα να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις και να βρει τα εφόδια, για να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθηματικά αστέρια, με επικεφαλής την κορυφαία ρωσίδα κεντρική τραπεζίτη, Ελβίρα Ναμπιούλινα, και τον υπουργό Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ», είπε ο Kliment.

Έτσι, η Ρωσία ανέφερε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2023, ανακάμπτοντας από τη συρρίκνωση κατά 1,2% το 2022, τη χρονιά που εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε φέτος ανάπτυξη κατά 3,2%.

Από δεξιά προς αριστερά: Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ορέσκιν, η επικεφαλής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, και ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ

Η νέα σελίδα στη ρωσική οικονομία

Το οικονομικό θαύμα, λοιπόν, οφείλεται στη ρωσική νομισματική πολιτική, που είχε στόχο να μην καταρρεύσει το ρούβλι, στις εσωτερικές επιδοτήσεις, αλλά και στην αλλαγή πλεύσης της οικονομίας.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου το Κρεμλίνο ξεκίνησε να επενδύει στον στρατιωτικό τομέα και στην παραγωγή εφοδίων που χρειάζονται στην πρώτη γραμμή, όπως: οβίδες, σφαίρες, στρατιωτικές στολές κτλ.

Αυτό ερμηνεύτηκε από τη Δύση ως αδυναμία του ρωσικού στρατού, αφού πράγματι ήταν απροετοίμαστος κατά το πρώτο σκέλος του πολέμου. Εντούτοις, η πολεμική βιομηχανία δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας και ζήτηση στην αγορά.

Πλέον, η Ρωσία φέρεται να επενδύει πολλά στην πολεμική βιομηχανία, με μερικούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως δεν θέλει να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία, γιατί τώρα αρχίζει να μπαίνει χρήμα στα ταμεία.