Τα δαιδαλώδη τούνελ που έχουν σκαφτεί δεκάδες μέτρα κάτω από τα θεμέλια των κτιρίων της Γάζας δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ. Το δίκτυο των υπόγειων περασμάτων, μήκους πολλών χιλιομέτρων χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών και την αποθήκευση πυρομαχικών, αλλά λειτουργεί επίσης και σαν καταφύγιο για την ηγεσία της Χαμάς και των διοικητικών δομών της από τα ισραηλινά drones και την αεροπορία. Οι ίδιες αυτές σήραγγες χρησιμοποιήθηκαν επίσης προκειμένου να εγκατασταθούν τηλεφωνικές γραμμές, οι συνομιλίες μέσω των οποίων είναι αδύνατον να υποκλαπούν από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN ένας μικρός πυρήνας πρακτόρων της Χαμάς που σχεδίασε την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ επικοινωνούσε επί δύο χρόνια μέσω δικτύου συνδεδεμένων τηλεφώνων που ήταν ενσωματωμένα στο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN οι τηλεφωνικές γραμμές επέτρεπαν στους πράκτορες να επικοινωνούν μεταξύ τους μυστικά χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν από τους αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Κάτω από τα ραντάρ

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών σχεδιασμού, ο πυρήνας που δρούσε στις σήραγγες χρησιμοποίησε τις ενσύρματες τηλεφωνικές γραμμές για να επικοινωνήσει και να σχεδιάσει την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου. Οι πράκτορες απέφευγαν τη χρήση υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις ισραηλινές ή αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στους Αμερικανούς αξιωματούχους από το Ισραήλ αποκαλύπτουν πώς η Χαμάς έκρυψε τον σχεδιασμό της επιχείρησης μέσω παλιομοδίτικων μέτρων αντικατασκοπείας, όπως η κατ’ ιδίαν διεξαγωγή συναντήσεων προγραμματισμού και η μη χρήση ψηφιακής επικοινωνίας, της οποίας τα σήματα οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να εντοπίσουν, σε αντίθεση με τα ενσύρματα τηλέφωνα των τούνελ. Τα παραπάνω μπορούν να εξηγήσουν γιατί Ισραήλ και ΗΠΑ «πιάστηκαν στον ύπνο».

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αντίστοιχο αίτημα του CNN. Το αμερικανικό δίκτυο έχει δημοσιεύσει ρεπορτάζ το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις στρατηγικές προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ που όμως δεν οδήγησαν τους αξιωματούχους τους να προβλέψουν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Το «μετρό της Γάζας»

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις χαρακτηρίζουν στις σήραγγες που κατασκεύασε η Χαμάς ως «μετρό της Γάζας». Οι σήραγγες συνθέτουν έναν τεράστιο λαβύρινθο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πυραύλων και πυρομαχικών ενώ επιτρέπει στους μαχητές της οργάνωσης να κυκλοφορούν απαρατήρητοι. Το IDF λέει επίσης ότι περιέχει ζωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις πηγές που ενημερώθηκαν για την επίθεση της Χαμάς, ο μικρός πυρήνας που δραστηριοποιούταν στις σύραγγες περίμενε λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση για να προετοιμάσει μια μεγάλη ομάδα μαχητών εδάφους που θα πραγματοποιούσε τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Μία από τις πηγές είπε ότι αν και οι διοικητές των μονάδων εδάφους και οι μαχητές εκπαιδεύονταν για πολλούς μήνες και διατηρούνταν σε κατάσταση γενικής ετοιμότητας, ενημερώθηκαν για τα συγκεκριμένα σχέδια μόνο τις ημέρες πριν από την επιχείρηση.

Μία άλλη πηγή είπε ότι ορισμένες ασκήσεις που έγιναν στην επιφάνεια έγιναν αντιληπτές μεν, χωρίς όμως να σημάνει κώδωνας κινδύνου. Η σκέψη ήταν, «Πάντα εκπαιδεύουν ανθρώπους έτσι. Δεν φαινόταν διαφορετικό», είπε η πηγή. Μια τρίτη πηγή είπε στο CNN ότι το Ιράν βοηθούσε όλα αυτά τα χρόνια τη Χαμάς να αναπτύξει τις επιχειρησιακές τακτικές ασφαλείας. Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν πιστεύουν ότι το Ιράν εμπλέκεται άμεσα στο σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ γνώριζε

Το Ισραήλ γνώριζε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούσαν ενσύρματα συστήματα επικοινωνίας πριν από την επίθεση. Κάτι παρόμοιο είχε συναντήσει ο στρατός κατά την επιδρομή στην πόλη Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη, το περασμένο καλοκαίρι. Όταν τα ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν ως μέρος αυτού που ονομάστηκε «Επιχείρηση Σπίτι και Κήπος», οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακάλυψαν ασφαλείς, ενσύρματες γραμμές επικοινωνίας και κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος. Τότε, το IDF είπε ότι είχε πλήξει ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης που χρησιμοποιούταν από πυρήνες μαχητών στη Τζενίν, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για «προηγμένη παρατήρηση και αναγνώριση».