Πού ήταν οι ισραηλινές δυνάμεις, εκείνες τις πολλές ώρες που οι μαχητές της Χαμάς περιφέρονταν κατά βούληση γύρω από κοινότητες κοντά στη Γάζα, αναρωτιούνται κάποιοι, την ώρα που η ώρα της «χερσαίας επίθεσης» φαίνεται να πλησιάζει και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί πως τα χτυπήματα μόλις άρχισαν.

«Ο στρατός απέτυχε εντελώς ως δύναμη ταχείας αντίδρασης», δήλωσε ένας Ισραηλινός, επισημαίνοντας πως ορισμένες από τις κοινότητες που δέχθηκαν επίθεση έπρεπε να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις πολιτικής προστασίας, ενώ περίμεναν να φτάσει ο στρατός.

Η πλήρης απάντηση για το γιατί συνέβη αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, σημειώνει το BBC. Φαίνεται όμως ότι ο αιφνιδιασμός, η κλίμακα και η ταχύτητα υπερκέρασαν τις άμυνες που ήταν αποσπασματικές και απροετοίμαστες για αυτό που αντιμετώπισαν.

Ο αιφνιδιασμός ήταν ζωτικής σημασίας στην επίθεση της Χαμάς.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να εισχωρήσουν στον σχεδιασμό της επίθεσης από τη Χαμάς. Η ομάδα φαίνεται ότι είχε αναλάβει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα εξαπάτησης για να δώσει την εντύπωση ότι ήταν ανίκανη ή απρόθυμη να εξαπολύσει μια φιλόδοξη επίθεση.

Επίσης, εφάρμοσε καλή επιχειρησιακή ασφάλεια, πιθανότατα αποκλείοντας τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η Χαμάς στη συνέχεια βασίστηκε στην πρωτοφανή κλίμακα και ταχύτητα αυτού που ακολούθησε.

Χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν ως κάλυψη. Αλλά υπήρξαν και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εξοπλισμό παρακολούθησης που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στον συνοριακό φράχτη για να παρακολουθεί τι συμβαίνει. Βαριά εκρηκτικά και οχήματα δημιούργησαν στη συνέχεια έως και 80 ρήγματα στον φράχτη ασφαλείας. Μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα και μοτοσικλέτες συμμετείχαν επίσης, καθώς 800 έως 1.000 ένοπλοι άντρες κατέκλυσαν τη Γάζα για να εξαπολύσουν πολλαπλές τοποθεσίες.

Αυτή η τακτική του σμήνους φαίνεται ότι κατάφερε να εξουδετερώσει την άμυνα του Ισραήλ – τουλάχιστον για λίγο, σημειώνει το δημοσίευμα. Ένα τέτοιο εύρος δραστηριοτήτων θα οδηγούσε σε χάος μέσα στα κέντρα διοίκησης και ελέγχου του Ισραήλ, τα οποία ήταν ήδη ήσυχα το πρωί του Σαββάτου που ήταν και θρησκευτική αργία. Ορισμένοι από τους μαχητές της Χαμάς στόχευαν κοινότητες αμάχων, ενώ άλλοι στόχευαν στρατιωτικά φυλάκια.

Και οι τρύπες στα σύνορα παρέμειναν ανοιχτές για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να επιτραπεί η μεταφορά ομήρων στη Γάζα πριν τελικά χρησιμοποιηθούν τανκς για να τις κλείσουν.

Η άμυνα φαίνεται να ήταν αποσπασματική – οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας είχαν επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες περισσότερο στη Δυτική Όχθη παρά στη Γάζα, αφήνοντας ενδεχομένως κενά. Και η Χαμάς μπορεί να υπολόγισε στις διαιρέσεις στην ισραηλινή κοινωνία σχετικά με τις πολιτικές του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για να αποσπάσει περαιτέρω την προσοχή του κατεστημένου ασφαλείας.

Η στρατιωτική και πληροφοριακή ικανότητα του Ισραήλ έχει από καιρό αξιολογηθεί ως η καλύτερη στη Μέση Ανατολή και μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Αλλά μπορεί επίσης να έχουν υποτιμήσει τις ικανότητες των αντιπάλων τους. Οι επιθέσεις έχουν συγκριθεί με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, όταν κανείς δεν είχε προβλέψει ότι τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Αυτό συχνά αποκαλείται «αποτυχία της φαντασίας».

Και μια παρόμοια αποτυχία της φαντασίας μπορεί επίσης να είναι ένα από τα ζητήματα για το Ισραήλ, αφήνοντάς το απροετοίμαστο για κάτι τόσο φιλόδοξο από τον εχθρό του. Αυτές οι ανησυχίες θα αποτελέσουν σίγουρα μέρος των μακροπρόθεσμων ερευνών που πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν, τονίζει το BBC