Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν να περπατάτε στα γραφικά στενά ενός πανέμορφου χωριού και παντού να βλέπετε βιβλιοπωλεία; Και όπου και αν γυρίζετε το κεφάλι σας να πέφτετε πάνω σε ένα μικρό, παραδοσιακό βιβλιοπωλείο. Περιέργο; Ουτοπικό;

Κι, όμως, αυτό το χωριό υπάρχει και βρίσκεται στη Γαλλία, κοντά στα βουνά των Πυρηναίων. Ο λόγος για το Μοντολιέ, το μικρό χωριό με τους 800 κατοίκους, που δεν διαθέτει ούτε ένα ATM, αλλά διαθέτει 15 βιβλιοπωλεία. Μάλιστα, αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει, είναι ότι δεν επικεντρώνεται απλώς στην πώληση βιβλίων, αλλά και στη δημιουργία τους.

Όλα ξεκίνησαν το 1980, όταν ο Βέλγος βιβλιοδέτης, Μισέλ Μπρεμπάντ οραματίστηκε ένα χωριό που θα δημιουργούσε βιβλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Μπρεμπάντ και άλλοι ομοϊδεάτες του, προσέγγισαν τους βιβλιοπώλες, δελεάζοντάς τους με την υπόσχεση γραφικών καταστημάτων.

Σήμερα, αυτά τα βιβλιοπωλεία είναι συγκεντρωμένα κυρίως γύρω από τον δρόμο Rue de la Mairie και διαθέτουν δημιουργική σήμανση. «Ήταν μια εντελώς ασυνήθιστη ιδέα», είπε στο BBC ο Gaëlle Ferradini, ο νέος διευθυντής του Musée des Arts & Métiers du Livre του Μοντολιέ.

Κι αν πιστεύετε πως αυτός ο μεγάλος αριθμός βιβλιοπωλείων σε ένα τόσο μικρό χωριό, θα προκαλούσε ανταγωνισμό, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως διαβεβαιώνουν οι κάτοικοι του Μοντολιέ.