Την πεποίθησή του πως «τέλος του μνημονίου» θα έπρεπε να σημαίνει «κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων, που έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια και ανάκτηση των απωλειών» επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του κόμματος, μιλώντας σήμερα στο Mega σημειώνοντας παράλληλα πως ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το εννοούν, όταν λένε «κατάργηση του μνημονίου».

Σχετικά με τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί «κατάργησης του μνημονίου», ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι το πρόγραμμα που κατέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη αναφέρει μόνο την επιστροφή της 13ης σύνταξης για τους πιο εξαθλιωμένους συνταξιούχους, και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, «που έτσι όπως τίθεται, χωρίς να ζητείται η κατάργηση μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων που έχουν οδηγήσει έναν στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να δουλεύουν με 300 ευρώ, ακόμη και τα 751 ευρώ είναι στον αέρα». Επισήμανε δε ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ είναι κορμός των προγραμματικών δηλώσεων, «άρα είναι πρόγραμμα 4ετίας» και σε αυτό δεν υπάρχει επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης ούτε του 13ου και 14ου μισθού, παρά «μια θολούρα στα φορολογικά».

Ο κ. Γκιόκας είπε, επίσης, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια καθώς και τα νέα που συζητούνται «είναι αξιώσεις, είναι αιτήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα και στην ΕΕ» και σημείωσε ότι όσα ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΕΒ σε σχέση με την ασφάλιση, τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις απολύσεις «είναι σήμερα στην ατζέντα των νέων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα».

«Τα μνημόνια διαρκείας, τα αντιλαϊκά μέτρα ταυτίζονται με την ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για ένα αντιλαϊκό πλαίσιο ευρωενωσιακό, μιλάμε για ένα χρέος που το αναγνωρίζουν όλοι, ανεξάρτητα αν κάποιοι θέλουν να το διαχειριστούν με επιμήκυνση και άλλοι να το διαχειριστούν με κούρεμα, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να πληρωθεί αυτό το χρέος και να πληρωθεί από τον λαό».

«Αν δεν αμφισβητήσεις αυτό το πλαίσιο, ΕΕ- χρέος-καπιταλιστική οικονομία, τότε θα κινηθείς στον ίδιο δρόμο. Η κυβέρνηση υπηρετεί αυτό τον δρόμο με φανατισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις ίδιες ράγες γι’ αυτό έχουν αρχίσει και οι εκπτώσεις όσον αφορά σ’ αυτά που έλεγε πριν ένα- δύο χρόνια και γι’ αυτό έχουν αρχίσει οι αναφορές σε μη μονομερείς ενέργειες, το κράτος έχει συνέχεια, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κλπ» κατέληξε ο κ. Γκιόκας.