Το πλάνο από την ομιλία του πρωθυπουργού ευνόησε το σενάριο τοποθέτησης του Σταύρου Παπασταύρου στη θέση του «τσάρου» της οικονομίας, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» . Εξάλλου, κατά τη θητεία του ως πρόεδρος της Νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού-Λαϊκού Κόμματος της ΕΕ είχε αναπτύξει σχέσεις με όλη τη σημερινή ευρωπαϊκή ελίτ των υπουργών, τεχνοκρατών, ακόμα και πρωθυπουργών, και αυτές τις σχέσεις αξιοποιεί ως συντονιστής της ομάδας Ελληνογερμανικής Συνεργασίας.

Άνθρωπος συνετός, όπως μας αναφέρουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, ο κ. Σταύρος Παπασταύρου πατάει στα πόδια του και φυσικά κάθε άλλο παρά θεός αισθάνεται. Για το λόγο αυτό τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα περί ανάληψη τους υπουργείου Οικονομικών δεν τον οδήγησαν σε λάθη. Ευφυής ο ίδιος, γνωρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να καεί μια υποψηφιότητα είναι η δημοσιοποίησή της ως σεναρίου. Μεθοδικός και χαμηλών τόνων, εξάλλου, ποτέ δεν έπαιξε το σενάριο της υπουργοποίησής του, επιλέγοντας περισσότερο αυτό της τοποθέτησής του σε μια 100% εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Βέβαια, κάθε προσφορά για εκτόξευση  ακόμα πιο πάνω είναι λογικό να είναι καλοδεχούμενη και απολύτως συζητήσιμη, καθώς η φιλοδοξία ποτέ δεν έλειψε στον 46χρονο δικηγόρο με τις διεθνείς περγαμηνές και τις υψηλές επαφές στο ευρωπαϊκό χριστιανοδημοκρατικό στερέωμα.

Με σπουδές στη Νομική της Αθήνας και μεταπτυχιακό στο εγνωσμένου κύρους Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο κ. Παπασταύρου διαθέτει το «πακέτο» που η περίσταση καλεί και με το παραπάνω. Μπορεί οικονομολόγος υψηλού διαμετρήματος να μην είναι, μπορεί κάποιοι ακόμα και εντός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να θεωρούν πως ο κύριος Σαμαράς ήθελε να ενισχύσει την υποψηφιότητα που επιθυμεί, αυτή του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, με αντάλλαγμα για τον κ. Παπασταύρου ένα καλό πλασάρισμα (δεύτερος πιθανότατα) στο ευρωψηφοδέλτιο, όμως η διεθνής εμπειρία και οι επαφές του δύσκολα βρίσκονται στην Ελλάδα.