Σε αυτές τις ευρωεκλογές η χώρα μας προσφέρει για πρώτη φορά σε όλους τους πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το σπίτι τους, όπου κι αν βρίσκονται, με μία διαδικασία που παρά τον προσεκτικό σχεδιασμό έχει μερικά σημεία που χρειάζονται την προσοχή μας. Ωστόσο στο συνοδευτικό βιβλίο με τις οδηγίες ακόμα και αυτά τα σημεία μπορούν να βοηθήσουν ώστε η διαδικασία να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κατ’ αρχάς στον φάκελο που θα μας έρθει με κούριερ θα πρέπει να δώσουμε έναν κωδικό που μας έχουν προμηθεύσει νωρίτερα από την εταιρεία που θα μας τον φέρει.

Αυτός ο κωδικός είναι απαραίτητος για να γίνει η ταυτοποίηση ότι τον φάκελο με το εκλογικό υλικό τον παραλαμβάνει ο σωστός άνθρωπος.

Στη συνέχεια, το σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι πως στην περίπτωση που θέλουμε να συμπληρώσουμε την υπεύθυνη δήλωση χειρόγραφα, και όχι ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση για την επιστολική ψήφο, η ημερομηνία γέννησης θα πρέπει να γραφεί ολογράφως και όχι με αριθμούς.

Δηλαδή αν η ημερομηνία γέννησης είναι για παράδειγμα «1/1/1970» θα πρέπει να τη γράψουμε στο χαρτί της υπεύθυνης δήλωσης ως «Πρώτη Ιανουαρίου Χίλια Εννιακόσια Εβδομήντα».

Το δεύτερο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι πως, μαζί με τη χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση, θα πρέπει να βάλουμε στον μεγάλο φάκελο μέσα στον οποίο θα έχουμε βάλει το μικρότερο σφραγισμένο φάκελο με την ψήφο μας, μία φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης.

Όπως μπορούμε να δούμε και στο βιβλίο με τις οδηγίες, η φωτοτυπία αυτή είναι απαραίτητη για την ταυτοπροσωπία, αν επιλέξουμε τη χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση, και σε περίπτωση που αυτή λείπει, δεν θα γίνεται δεκτή προς καταμέτρηση η ψήφος.

Σε περίπτωση λάθους στη διαδικασία συμπλήρωσης της υπεύθυνης δήλωσης ή του ψηφοδελτίου, μπορείτε να εκτυπώσετε νέα από τη σελίδα epistoliki.ypes.gov.gr. Επιλέγουμε «Οδηγίες επιστολικής ψήφου» και στη συνέχεια «Αρχεία επιστολικής ψήφου».

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι οι πολίτες που θα επιλέξουν την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές να δούνε το παρακάτω βίντεο.

Παράλληλα όλες οι οδηγίες είναι διαθέσιμες και στη διεύθυνση που υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr).