Με την εκλογική κλεψύδρα να αδειάζει όσο πλησιάζουμε στην 9η Ιουνίου το γαλάζιο επιτελείο εργάζεται αδιάκοπα σε προεκλογικούς ρυθμούς στο μοντέλο των διπλών εθνικών εκλογών, με τον πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί στην καμπάνια επιχειρώντας να αναδείξει την κρισιμότητα της νέας αυτής εκλογικής διαδικασίας που έχει ευρωπαϊκό πρόσημο, αλλά και να αφουγκραστεί τα προβλήματα των πολιτών.

Σήμερα το απόγευμα θα επισκεφτεί το Λιτόχωρο και την Κατερίνη στέλνοντας τα εκλογικά μηνύματα και καλώντας τους πολίτες να εμπιστευτούν εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία για να διατηρήσει την πολιτική της νομιμοποίηση και να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική τροχιά που έχει αρχίσει να χαράζει.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναλύουν τις δημοσκοπήσεις εστιάζοντας στα κρυφά τους σημεία και αξιολογώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται τα μικρά κόμματα τα οποία «τσιμπάνε» σε ποσοστά, ενώ παρά τη δημοσκοπική κυριαρχία της κυβερνώσας παράταξης «σκανάρονται» και οι αρνητικοί δείκτες αξιολόγησης της κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το Open το 60,3% απαντά πως θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στη ΝΔ, ενώ το 32,7% πως θα ψηφίζει γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα.

Προβληματισμό προκαλεί ένας ενδεχόμενος πολιτικός κατακερματισμός λόγω της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και της εμφάνισης των κομμάτων της λαϊκιστικής και άκρας Δεξιάς, καθώς εκτιμάται ότι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί μπορεί να «πιάσουν» το εκλογικό όριο του 3% «κλέβοντας» ακόμα και μία έδρα από τη ΝΔ.

Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα

Μονόδρομο χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τις μεταρρυθμίσεις που μας οδηγούν -όπως επισημαίνει- στη σύγκλιση με την Ευρώπη, βάζοντας πολιτικό πρόσημο και εν προκειμένω γαλάζιο στις αλλαγές και τη «μάχη» με τις διαχρονικές παθογένειες. Για αυτό και σε κάθε ομιλία του επαναλαμβάνει ότι είναι κομβικής σημασίας το να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα. «Μόνο η ΝΔ μιλάει για την Ευρώπη και αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση ξέρει να διεκδικεί και να φέρνει και να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους», υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, κάνοντας την αντιπαραβολή με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές

H ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 15,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (MRB). Με αναγωγή της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ βρίσκεται μια ανάσα από τον πήχη του 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς λαμβάνει ποσοστό 32,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 16%, το ΠΑΣΟΚ στο 14%, η Ελληνική Λύση είναι στο 9,9%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζει η Νέα Αριστερά (3,8%) αλλά και η Φωνή Λογικής με 2,8%. Από κοντά και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2,4%.

Στο εύρος ποσοστού, η ΝΔ θα κινηθεί, σύμφωνα με την MRB, από το 30% έως το 35%, δηλαδή ακόμη ψηλότερα από την επίδοση των ευρωεκλογών του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 14% έως 18% (πιθανώς και να ξεπεράσει και τον πήχη του 17%, που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης), ενώ το ΠΑΣΟΚ από 12% έως 14%. Αυτό σημαίνει ότι για τη δεύτερη θέση τα πράγματα είναι ακόμη ανοικτά, καθώς το κατώτατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ και το ανώτατο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξουν τη σειρά εκλογής.