Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται σήμερα στην Άγκυρα για τέταρτη φορά από τότε που επανεκλέχθηκαν και οι δύο. Σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα, στις 14:55 περίπου θα φτάσει ο έλληνας πρωθυπουργός στην Άγκυρα, όπου θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Στις 15:30 θα γίνει η υποδοχή του από τον τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 15:45 θα γίνει η συνάντηση διάρκειας περίπου 45 λεπτών με τον Ερντογάν και θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες και στη συνέχεια οι δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 18:00 θα γίνει το επίσημο δείπνο, το οποίο αναβαθμίζεται, καθώς προσκλήθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος και θα παραστεί.

Στις 19:45 αναμένεται η αναχώρηση του πρωθυπουργού από την Άγκυρα.

Οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αυτό θεωρείται το επόμενο βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τους δύο ηγέτες να κάνουν επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί τόσο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις όσο και τους τομείς όπου συνεργάζονται οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συζητήσουν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, θα ορίσουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ ). Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ οι δύο ηγέτες δεν αποκλείεται να συναντηθούν και νωρίτερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα θέματα της ατζέντας

Εμπόριο, πολιτική προστασία, μεταναστευτικό, ενέργεια και υγεία στο τραπέζι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα θέματα στα οποία θα εστιάσουν οι δύο πλευρές θα είναι:

  • Η αύξηση του εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών από 6 στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και Ίδρυση Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας
  • Η συνεργασία στον τουρισμό και η επέκταση του μέτρου της βίζας
  • Η συνέχιση της κοινής καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης
  • Η συνεργασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές
  • Προγράμματα που θα ενισχύσουν τη συνεργασία σε επιστημονικούς τομείς
  • Η υπογραφή συμφωνιών για την υγεία και τις ιατρικές επιστήμες

Τα καυτά ζητήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας και το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση να χτίζουμε διαρκώς περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έκανε διάβημα στην UNESCO για την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατραπεί η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια πάρκα το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της».

Σημειώνεται πως είναι η τέταρτη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας μετά την επανεκλογή αμφοτέρων (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η τρίτη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο).