Με τον πρωθυπουργό να θέτει για πρώτη φορά δημόσια των πήχη των ευρωεκλογών στο 33%, δηλαδή στο ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΔ το 2019 στην όμορη εκλογική διαδικασία, τα κομπιουτεράκια των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά, μελετώντας τα δημοσκοπικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, αναλύοντας διεξοδικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οικοδομώντας την προεκλογική στρατηγική της ΝΔ πάνω σε αυτά.

Έτσι, ξεκινώντας από έναν σταθερό εκλογικό κορμό της τάξης του 28% ο οποίος και αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις αρχίζουν να οικοδομούν πάνω σε αυτόν στοχεύοντας σε διαφορετικά εκλογικά κοινά και επιχειρώντας να ανιχνεύσουν τα σημεία – κλειδιά που θα τους επιτρέψουν να επαναπατρίσουν πιθανώς χαμένες ψήφους που οφείλονται: α) στην κυβερνητική φθορά β) σε δυσφορία για πολιτικές στρατηγικές επιλογές γ) στην αντίδραση και στην πρόθεση για διατάραξη του αισθήματος της πρωτοκαθεδρίας.

Και στους τρεις αυτούς παράγοντες διαρροών ψηφοφόρων θα επιχειρήσει να εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα δίνοντας απαντήσεις με τις ομιλίες που θα απευθύνει στους πολίτες «οργώνοντας» στην κυριολεξία όλη τη χώρα. Με κεντρικό σλόγκαν «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» θα «παντρέψει» την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και την ευρωπαϊκή ατζέντα, προτάσσοντας τα εξής πεδία: 1) μεταναστευτικό β) νέο Ταμείο Ανάκαμψης 3) άμυνα 4) Κοινή αγροτική πολιτική 5) δημογραφικό.

«Η κάλπη την 9η Ιουνίου το πρωί θα είναι άδεια» επισήμανε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι «πρέπει σε αυτή την κάλπη να βρεθούν αντιμέτωποι στον μόνο ουσιαστικό κίνδυνο και αυτός είναι η αδιαφορία, η αίσθηση ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία». Ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να εξασφαλιστεί το 28+5 με τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό να βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για να καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για τη ΝΔ και να μην διαταραχθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί (28+5+?).

Έτσι, στο γαλάζιο μικροσκόπιο μπαίνουν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι που αντέδρασαν στη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – η δυσφορία παραμένει ειδικά στην περιφέρεια- και διαφωνούν κάθετα με την προοδευτική αυτή ατζέντα επιλέγοντας πιο συντηρητικές φωνές. Δεν είναι τυχαία η επιχείρηση αποδόμησης της ακροδεξιάς πολυκατοικίας – όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός – δηλαδή, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης (χριστιανόμετρο) και των Σπαρτιατών, που τελικά αποκλείστηκαν από τις ευρωεκλογές. Οι διαρροές αποτυπώνονται στα γκάλοπ και η ΝΔ επιχειρεί να επανασυσπειρώσει το συντηρητικό κοινό της, εξηγώντας ότι η γαλάζια παράταξη αποτελεί την πιο αυθεντική πατριωτική φωνή, γεγονός που αποδεικνύεται – όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη – στην πράξη, πχ με το Μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική, την θωράκιση των Ενόπλων δυνάμεων. Το ραντάρ όμως του Μαξίμου είναι στραμμένο και στο κέντρο επιχειρώντας εισροές από το προοδευτικό ακροατήριο που δεν αισθάνεται ότι μπορεί να εκπροσωπηθεί ούτε από τον Στέφανο Κασσελάκη, ούτε από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μεγάλο στοίχημα παραμένει η αποχή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει την κρισιμότητα της ευρωκάλπης και να καλεί όσους το επιθυμούν εντός και εκτός Ελλάδας  να ψηφίσουν επιστολικά, αυξάνοντας τη συμμετοχή, δεδομένου ότι αύριο Μεγάλη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία των αιτήσεων στην πλατφόρμα epistoliki. ypes.gov.gr