Σαν σήμερα, 19 Μαΐου, του 2018 ο πρίγκιπας Χάρι και η αμερικανίδα ηθοποιός, Μέγκαν Μαρκλ, παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ. Την τελετή παρακολούθησαν 27,7 εκατομμύρια άνθρωποι, καθιστώντας τον γάμο έναν από τους πιο διάσημους βασιλικούς εορτασμούς των τελευταίων ετών.

Παρούσα στον γάμο ήταν η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είχε τους λόγους της για να μην νιώθει άνετα με το νυφικό της αγαπημένης του εγγονού της. Θυμίζουμε ότι το νυφικό της Μέγκαν Μάρκλ ήταν από τον οίκο Givenchy και σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας «Find Me A Gift» είναι η πιο δημοφιλής δημιουργία για γάμο της δεκαετίας (2010-2020). Ειδικότερα, το νυφικό ήταν σχεδιασμένο από την Κλερ Γουέιτ Κέλερ του οίκου Givenchy με λαιμόκοψη και μανίκια τριών τετάρτων.

Το πέπλο της μήκους πέντε μέτρων ήταν κεντημένο με λουλούδια που αντιπροσωπεύουν τις 53 χώρες της Κοινοπολιτείας, μιμούμενη την εμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ την ημέρα της στέψης της. Η Μέγκαν Μαρκλ είχε προσθέσει μόνο την παπαρούνα της Καλιφόρνια, θέλοντας να τιμήσει και τη δική της πατρίδα.

Tι πίστευε η βασίλισσα Ελισάβετ για το νυφικό της Μέγκαν

Ένα νέο βιβλίο που κυκλοφορεί για τη βασιλική οικογένεια αναφέρεται στο πώς αισθανόταν η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ την περίοδο του γάμου του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ. Το τελευταίο βιβλίο της Ίνγκριντ Σιούαρντ «Η μητέρα μου και εγώ» (My Mother and I) αποκαλύπτει πως η βασίλισσα Ελισάβετ θεωρούσε ότι το νυφικό της ηθοποιού ήταν «πολύ λευκό» και δεν ταίριαζε σε μία διαζευγμένη.

«Κατά την άποψη της μονάρχη, δεν ήταν πρέπον για μια διαζευγμένη που ξαναπαντρεύεται στην εκκλησία να δείχνει τόσο επιδεικτικά παρθένα», έγραψε η Σιούαρντ σε ένα απόσπασμα του βιβλίου σύμφωνα με δημοσίευμα της «Independent».

Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ

Γιατί η Ελισάβετ ένιωσε άβολα στον γάμο του Χάρι με τη Μέγκαν

Το βιβλίο αναφέρει επίσης ότι η βασίλισσα δεν ένιωσε άνετα με την απόφαση του τότε πρίγκιπα της Ουαλίας να αντικαταστήσει τον πατέρα της Μέγκαν, Τόμας Μαρκλ, και να τη συνοδεύσει στον διάδρομο. Ήταν πριν από τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ που όλοι πίστευαν ότι θα την παραδώσει ο πατέρας της. Ωστόσο, τα σχέδια άλλαξαν όταν υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς, με τον βασιλιά Κάρολο να προσφέρεται να το κάνει.

Τελικά η Μέγκαν Μαρκλ εισήλθε μόνη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον πύργο των Ουίνδσορ, ακολουθούμενη από τα παρανυφάκια της και έφτασε μέχρι τη μέση της διαδρομής προς το ιερό, όπου την περίμενε ο τότε πρίγκιπας Κάρολος. Ο πεθερός της της έδωσε το χέρι και τη συνόδευσε ως το ιερό όπου την περίμενε ο μέλλων σύζυγός της, πρίγκιπας Χάρι.

Ο αμερικανός πάστορας που ενόχλησε την Ελισάβετ

Όλα τα παραπάνω δεν ήταν τα μόνα που ενόχλησαν την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ στον γάμο της Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπα Χάρι. Η ομιλία του αμερικανού αιδεσιμότατου, Μάικλ Κάρι, ήταν αρκετά διαφορετική από ό,τι είχαν συνηθίσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και μάλιστα διήρκησε περισσότερο από 14 λεπτά. Ο Κάρι αναφέρθηκε στη δύναμη της αγάπης σε ένα κήρυγμα έντονο και γεμάτο ζωντάνια, που ερχόταν σε αντίθεση με τον αυστηρό τόνο που είναι συνηθισμένος στους βασιλικούς γάμους. «Τόσο η βασίλισσα όσο και ο πρίγκιπας Φίλιππος, οι οποίοι μισούν τα μακροσκελή κηρύγματα, ήθελαν απεγνωσμένα να τελειώσει», αναφέρεται στο βιβλίο της Ίνγκριντ Σιούαρντ.

Πάντως η βασίλισσα Ελισάβετ, ως γνήσια γιαγιά που είχε αδυναμία στον εγγονό της, επέτρεψε στον Χάρι να φορέσει τη στρατιωτική του στολή, αλλά και να κρατήσει το μούσι του που κανονικά έπρεπε να ξυρίσει.