Η χαλάρωση ενισχύει την ενέργεια μας, την πνευματική μας διαύγεια αλλά και την ανθεκτικότητά μας. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι «πνίγονται» σε ένα τεράστιο όγκο εργασιών καθημερινά και δεν αφιερώνουν σχεδόν καθόλου χρόνο για να χαλαρώσουν πραγματικά.

Σκεφτείτε αλήθεια πόσο χρόνο στην πραγματικότητα –εκτός από την ώρα του ύπνου– ξεκουράζεστε; Σκεφτείτε μια στιγμή μέσα στην ημέρα που δεν κάνετε τίποτα, δεν σχεδιάζετε τίποτα, δεν πάτε πουθενά. Μια ώρα που είστε απόλυτα χαλαροί. Κανένα άγχος, καμία σκέψη, καμία πίεση. Τίποτα να σας βαραίνει. Μια στιγμή σε απόλυτη ηρεμία. Μάλλον θα δυσκολευτείτε να τη βρείτε.

Πολλοί σκέφτεστε πως εάν για λίγο επαναπαυθείτε, τα πράγματα θα καταρρεύσουν, θα απογοητεύσετε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας και οι άλλοι θα σας κρίνουν.

Τώρα φανταστείτε έναν ευγενικό, σοφό και ατρόμητο φίλο να στέκεται στο πλευρό σας, να γνωρίζει πόσο λίγο ξεκουράζεστε, αλλά και τους λόγους που δεν ξεκουράζεστε περισσότερο. Τι θα σας έλεγε; Ακούστε τώρα και τη δική σας, εσωτερική φωνή. Τι σας λέει αυτή η μειλίχια φωνή για την ξεκούρασή σας; Αναλογιστείτε τα οφέλη για εσάς και τους άλλους εάν ακούσετε τα υποστηρικτικά λόγια και τη σοφία του φίλου σας και της εσωτερικής σας ύπαρξης.

Το θετικό είναι πως αρκούν ορισμένες αλλαγές στο πρόγραμμά σας για να απολαύσετε αυτά τα πραγματικά σπουδαία οφέλη. Χαλαρώστε, επαναφορτιστείτε, βάλτε τα πόδια ψηλά… Όταν ξεκουράζεστε, έχετε περισσότερη δύναμη, σωματικά και πνευματικά, για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και ταυτόχρονα αποκτάτε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ώστε να μπορέσετε να φροντίσετε και τους άλλους. Όταν δεν ξεκουράζεστε, απλώς φθείρεστε. Και όταν φθείρεστε, δεν μπορείτε να είστε αρκετά καλοί για τον εαυτό σας ή για τους άλλους.

Όμως και η ξεκούραση χρειάζεται εξάσκηση, ώστε να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον λιγοστό χρόνο που διαθέτετε. Ο ψυχολόγος και συνεργάτης του Greater Good Center στο UC Berkeley, Ρίκ Χάνσον, με άρθρο του στο Psychology Today, παρουσιάζει έναν σύντομο οδηγό για μια γρήγορη, αλλά βαθιά και αποτελεσματική ξεκούραση.

Σε πρώτη φάση αρνηθείτε να προσθέτετε διαρκώς νέες εργασίες στο πρόγραμμα σας και βάλτε στο πρόγραμμά σας περισσότερα διαλείμματα. Επιπλέον, βοηθήστε το μυαλό σας να απαλλαγεί από τον διαρκή εσωτερικό διάλογο, τα παράπονα και τις δυσκολίες. Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Με το πρώτο ξύπνημα, θυμηθείτε τον θεμελιώδη σκοπό σας στη ζωή, όποιος κι αν είναι αυτός. «Παραδοθείτε» σε αυτόν, σαν να αφήνεστε στο ζεστό ρεύμα ενός μεγάλου ποταμού.
  • Στα γεύματα, κάντε μια μικρή παύση πριν ξεκινήσετε να τρώτε.
  • Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε αυτό το μικρό διάστημα μεταξύ του τέλους μιας εισπνοής και της αρχής μιας εκπνοής (ή το αντίστροφο). Κάθε μέρα, κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα, επικεντρωθείτε για λίγο στην αναπνοή σας και χαλαρώστε.
  • Όταν ολοκληρώσετε μια εργασία, κάντε ένα διάλειμμα για λίγα λεπτά πριν αλλάξετε ταχύτητα για να περάσετε στην επόμενη.
  • Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα αφιερώνετε μερικά λεπτά κάθε μέρα για να καθίσετε ήσυχα, για να είστε μόνο εσείς και ο εαυτός σας. Πρόκειται για την ουσία του διαλογισμού.
  • Φροντίστε να έχετε λίγο δικό σας χρόνο: στιγμές που είστε πραγματικά απαλλαγμένοι από όλα, δεν κάνετε τίποτα και δεν δίνετε λογαριασμό σε κανέναν. Αυτές είναι οι στιγμές που το μυαλό μπορεί να ξεκουραστεί.
  • Πείτε στον εαυτό σας πως για όλα τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις γκρίνιες θα ασχοληθείτε αργότερα. Όπως ένας μυς, έτσι και το μυαλό χρειάζεται μερικές φορές να σταματήσει να λειτουργεί, προκειμένου να ανανεωθεί, να ανασυνταχθεί, να πάρει ξανά δύναμη και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις επόμενες προκλήσεις.
  • Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ξεκούρασης, απολαύστε το, σαν μια βροχή που πέφτει σε διψασμένο έδαφος.

Καλή ξεκούραση!