Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών μίλησαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη την Τετάρτη (1/12) ο ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα οι δύο επιστήμονες εστίασαν στη μετάλλαξη Όμικρον και τα όσα γνωρίζουμε για αυτή μέχρι στιγμής.

Χαρακτηρίζοντας «τολμηρό και γενναίο» το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει αποτέλεσμα όχι μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες, άλλα γενικότερα στην κοινωνία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εστίασε και στη μετάλλαξη Όμικρον, επισημαίνοντας ότι είναι επιφυλακτικός για το αν θα επιβαρύνει την πανδημία. «Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν δείχνουν άτομα που νοσούν σοβαρά, αν και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό. Όσον αφορά στα εμβόλια, αν και είχαμε αντιφατικές δηλώσεις από τις εταιρείες, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να μη λειτουργούν. Μπορεί να μειωθεί λίγο η αποτελεσματικότητα τους. Ήδη οι εταιρείες επικαιροποιούν τα εμβόλια και από την άνοιξη και μετά θα έχουμε τη νέα έκδοση του εμβολίου» είπε και πρόσθεσε: «Αν η Όμικρον είναι επιβαρυντική, μπορεί να ενσωματωθεί και έχουμε και τρίτη έκδοση, αλλά αυτό δεν επηρεάζει άμεσα».

Φιαλίδια με εμβόλια της Astrazeneca

«Όσο μεγαλύτερη είναι η ουρά για το εμβολιαστικό κέντρο, τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στα νοσοκομεία»

«Όλα τα μέτρα παίζουν κάποιο ρόλο» δήλωσε επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και σημείωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ουρά για το εμβολιαστικό κέντρο, τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στα νοσοκομεία. 

«Έχουμε μπροστά μας μια καινούργια μορφή του ιού τη μετάλλαξη Όμικρον, για την οποία τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις και δεν θα τις έχουμε πριν περάσουν 15 μέρες. Αυτό που έχουμε στο ενδιάμεσο είναι ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά της παρούσας μορφής του ιού, τη Delta, η οποία έχει και πάρα πολλά θύματα ημερησίως και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Στη συνέχεια με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε το όποιο κύμα προκύψει αναλόγως των χαρακτηριστικών του» είπε κλείνοντας.