H έλευση της δεξιάς χείρας του Αγίου θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της εορτής του, τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, με αφορμή τη φετινή επέτειο από την έλευση του ιερού σκηνώματος στην Εύβοια.

Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων παρουσίας του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στην Εύβοια, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έκανε την αποκάλυψη ότι βρέθηκε η δεξιά χείρα του Οσίου και ότι τη Δευτέρα, 27 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής του, θα πραγματοποιηθεί η επανένωση του χεριού με το υπόλοιπο άφθαρτο ιερό λείψανο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα egnomi.gr, πρόκειται για ένα τμήμα (μέρος της παλάμης και των δακτύλων), το οποίο είχε καταλήξει σε μία οικογένεια, η οποία το φύλαξε για δεκαετίες.

Η οικογένεια αυτή αποφάσισε, με αφορμή τη φετινή επέτειο από την έλευση του ιερού σκηνώματος στην Εύβοια να το παραχωρήσει στο Ιερό Προσκύνημα, ώστε να γίνει η επανένωση του χεριού με το υπόλοιπο σκήνωμα.

Ενα άλλο τμήμα από το δεξί χέρι του Αγίου δωρήθηκε το 1881 στη Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, για τη συνδρομή της στην κατασκευή του ναού του Aγίου Ιωάννη του Ρώσου, στην Καππαδοκία, και βρίσκεται ακόμα εκεί.

H έλευση της δεξιάς χείρας του Αγίου θα πραγματοποιηθεί σε μια τελετή εντός του ιερού ναού πριν από τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος.