Φθηνότερη γίνεται η πάγια ρύθμιση για τους φορολογούμενους που θέλουν τα τακτοποιήσουν σε δόσεις τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία. Την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καταθέτει στη Βουλή τροπολογία η οποία θα προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων της πάγιας ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Τα μειωμένα επιτόκια θα ισχύουν αναδρομικά από τις αρχές Απριλίου και θα διατηρηθούν αμετάβλητα για ένα έτος, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2025.

Τα επιπλέον ποσά που έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι λόγω της αύξησης των επιτοκίων θα συμψηφιστούν με την οφειλή της επόμενης μηνιαίας δόσης.

Τα επιτόκια

Με τη νέα διάταξη, το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης για την αποπληρωμή των φορολογικών οφειλών σε έως 12 μηνιαίες δόσεις μειώνεται στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα και για όσους επιλέξουν 13 έως 24 δόσεις το επιτόκιο «κουρεύεται» στο 5,84% από 8,18%.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρη «θα αλλάξουμε τα επιτόκια των ρυθμίσεων για όσους έχουν ήδη προχωρήσει στις ρυθμίσεις με το αυξημένο επιτόκιο, καθώς και για όλους όσοι θα ακολουθήσουν. Αυτή η τροπολογία για τα επιτόκια θα έχει αναδρομικότητα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και έγινε η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουμε προβλέψει επίσης ότι η διαφορά για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, η τροπολογία στο νομοσχέδιο θα καλύπτει πλήρως το ζήτημα».

Μηνιαίος τόκος

Επίσης, σταθερό μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 παραμένει το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα για εκπρόθεσμη πληρωμή των φόρων και στο 6% μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025 το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Ρυθμίσεις

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μόνο το 4,6% από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία δηλαδή 4,611 δις. ευρώ από 106,3 δις. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Επτά στους δέκα από τους φορολογούμενους που έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθμιση χρωστάνε μέχρι 300.000 ευρώ και συνολικά 3,24 δις. ευρώ ενώ σε οφειλές άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 29,6% του ρυθμισμένου υπολοίπου ήτοι 1,368 δισ. ευρώ.

Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων καταγράφεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό οφειλές που κινούνται στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Αντίθετα χαμηλά είναι ποσοστά ρύθμισης οφειλών σε μικρά ποσά ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ όσο και σε υψηλά ποσά άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Επισημαίνεται ότι για τον περιορισμό των φαινομένων απώλειας ρυθμίσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προχώρησε στη βελτίωση των όρων δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές να μην τίθεται εκτός προγράμματος εφόσον εξοφλούν η τακτοποιούν τα υπόλοιπα χρέη μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει εγκαίρως τους φορολογούμενους για την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους με την εφορία προκειμένου να μην χάνουν τις ρυθμίσεις.