Έξι προγράμματα επιδότησης της εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλη την επικράτεια, με ποσοστά επιχορήγησης έως 100% και συνολική επιδότηση έως 17.000 ευρώ ανά θέση, υλοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις εξής δράσεις:

  • Πρόγραμμα απασχόλησης 7.000 ανέργων, που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών κ.λπ.. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12-24 μήνες, μέχρι 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
  • Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 45 ετών και άνω. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες, έως 13.709 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
  • Πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ανέργων, ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω. Η επιχορήγηση μισθού και εισφορών ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία για 15 μήνες, έως 8.580 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
  • Πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων, ηλικίας 30-66 ετών, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 70% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, έως 17.170 ευρώ ανά θέση εργασίας.
  • Πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ανέργων, που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ‘Ατομα με Αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, άτομα που ολοκλήρωσαν πρόγραμμα απεξάρτησης, αποφυλακισμένα άτομα, διεμφυλικά πρόσωπα, θύματα εμπορίας ανθρώπων κλπ.. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες, μέχρι 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
  • Πρόγραμμα απασχόλησης 7.500 ανέργων, ηλικίας 25-45 ετών, που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές ή πράσινες δεξιότητες. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 100% του μισθού και των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 25-30 ετών, για έξι μήνες, δηλαδή 6.132 ευρώ και 80% για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 31-45 ετών, δηλαδή 4.906 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία συμμετοχής για τις επιχειρήσεις είναι απλή:

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση, μέσω  gov.grhttps://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon.

Οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν τον αριθμό των θέσεων, τις ειδικότητες και τα απαιτούμενα προσόντα.

H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.

Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης.

Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και κάνει πρόσληψη.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta.