Τεχνολογικά προϊόντα που θα προσελκύσουν επενδύσεις, θέλει να χρηματοδοτήσει μέσω του «Ερευνώ-Καινοτομώ» η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετό διάστημα, οδεύει προς την τελική φάση της εσωτερικής διαβούλευσης. Στόχος είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές. Σκοπός είναι η μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Η δράση αποσκοπεί πρωτίστως στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων φορέων που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας, καλύπτοντας το μέγιστο δυνατό φάσμα των δυνητικών δικαιούχων.

Η ομάδα εργασίας υπό τον Υφυπουργό Μάξιμο Σενετάκη κάνει τις τελευταίες συναντήσεις για να εξετάσει ποιες παραμετροποιήσεις μπορούν να γίνουν προκειμένου το πρόγραμμα να βγει άμεσα (Φεβρουάριο-Μάρτιο) στον αέρα, ώστε να τρέξει την Άνοιξη.

Το «Ερευνώ-Καινοτομώ» αναπροσαρμόζεται όμως οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα είναι τέτοιες ώστε να χρειαστεί να αλλάξει η προδημοσίευση του οδηγού.

Πλαφόν

Η διαμόρφωση θα ανακατευθύνει τις παραμέτρους όσον αφορά τη συμμετοχή:

  • για τις εταιρείες οι οποίες θα συμμετέχουν
  • τον αριθμό των εταιρειών.

Funds και τεχνολογικά προϊόντα

Σκοπός είναι το αποτέλεσμα να αποτελέσει χρήσιμο και εμπορεύσιμο προϊόν και να προσελκυθούν κεφάλαια. Είναι γνωστό ότι funds έχουν επενδύσει σε αρκετές start ups του εγχώριου οικοσυστήματος. Έτσι η κατοχύρωση νέας πατέντας θα πρέπει να αποτελεί μία από τις βασικές κατευθύνσεις της πρότασης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Budget

Ο προϋπολογισμός και για τους τέσσερις κύκλους παραμένει στα 300 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή σε κάθε πρόγραμμα είναι από τις παραμέτρους για ανακατανομή ή μεγαλύτερη εκταμίευση σε μελλοντικά προγράμματα. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο μέσω δυο δράσεων για την έρευνα και την καινοτομία εκταμιεύτηκαν κονδύλια ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Επιχειρήσεις και λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις
  • Ερευνητικοί οργανισμοί και λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί.

Όροι και προϋποθέσεις

Για τη συμμετοχή τους στη δράση, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί νόμιμα και να λειτουργούν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ως νομικά πρόσωπα (π.χ. ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, ΚοινΣΕπ), είτε ως ατομικές επιχειρήσεις.

 Εξαιρούνται οι προβληματικές επιχειρήσεις καθώς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την ΕΕ.

Μέγιστη χρηματοδότηση

Στην προηγούμενη προκήρυξη ο μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ανά παρέμβαση είχε ως εξής:

  • Παρέμβαση I: 800 χιλ. ευρώ
  • Παρέμβαση II: 2 εκατ. ευρώ
  • Παρέμβαση III: 2 εκατ. ευρώ
  • Παρέμβαση ΙV: Στο όριο του εγκεκριμένου Π/Υ από το Horizon Europe.

Η έναρξη και η λήξη υποβολής προτάσεων ορίζεται στην υπουργική απόφαση της αναλυτικής πρόσκλησης της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027».

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.