Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία, ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «φυσικά δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μια-δυο συναντήσεις. Ωστόσο, δεν θα διστάζαμε να αναζητήσουμε πεδίο συμφωνίας σε θέματα κοινού συμφέροντος».

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση τρίτων μερών», προσθέτει ο Ερντογάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του Ερντογάν είχε ως εξής:

«Η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα μας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Μητσοτάκης, αποτέλεσε την τελευταία ένδειξη της βούλησής μας να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας.

Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση τρίτων μερών, στο πλαίσιο του δικαίου μεταξύ γειτόνων.

Φυσικά, δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μια-δυο συναντήσεις. Ωστόσο, δεν θα διστάσουμε να αναζητήσουμε πεδίο συμφωνίας σε θέματα κοινού συμφέροντος. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί υπομονή και αντοχή.

Βλέπουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης μοιράζεται την ίδια αίσθηση μαζί μας. Γνωρίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν, πρώτα ο Θεός, θα προχωρήσουμε τη διαδικασία με αποφασιστικότητα. Η απόσταση που διανύσαμε με την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες της περιοχής μας.

Η Τουρκία δεν αφήνει χωρίς απάντηση το χέρι που της απλώνεται, δεν θα το αφήσει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης».