Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ένας από τους κύριους υπόπτους του Qatargate υπέβαλε νέες καταγγελίες για τη συμπεριφορά των Βέλγων ερευνητών, ζητώντας να απορριφθεί ολόκληρη η υπόθεση.

Η καταγγελία του συζύγου της Εύας Καϊλή περιλαμβάνει μια μυστική ηχογράφηση συνομιλίας με ανώτερο αστυνομικό που εμπλέκεται στην υπόθεση, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο σπίτι του πέρυσι και διαμαρτυρήθηκε για εισαγγελείς και δικαστές στο Βέλγιο που εξυπηρετούν μια πολιτική ατζέντα.

Οι δικηγόροι του Τζιόρτζι κατέθεσαν τη Δευτέρα μια 18λεπτη ηχογράφηση στην ομοσπονδιακή εισαγγελία αμφισβητώντας «την κανονικότητα» της έρευνας, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που δημοσιεύουν οι Financial Times. Ο επικεφαλής επιθεωρητής της αστυνομίας ισχυρίζεται ότι οι βελγικές αρχές πίστευαν ότι ο Παντσέρι -ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί για το Qatargate και παραδέχτηκε ότι έλαβε χρήματα από ξένες κυβερνήσεις για να επηρεάσει τη νομοθεσία της ΕΕ με αντάλλαγμα μια μειωμένη ποινή- έλεγε ψέματα τη στιγμή που έκλεισε τη συμφωνία.

Εάν οι δηλώσεις του Παντσέρι δεν επιβεβαιωθούν, εάν δεν είπε την αλήθεια, ολόκληρη η έρευνα που αμαύρωσε την εικόνα της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με τις εντυπωσιακές συλλήψεις της 9ης Δεκεμβρίου 2022, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του τότε αντιπροέδρου Καϊλή για ένα κατάφωρο αδίκημα που εξακολουθεί να εγείρει πολλά ερωτήματα, θα μπορούσε να καταρρεύσει, γράφει η Corriere de la Serra.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής της αστυνομίας Σεφερίνο Αλβάρεζ Ροντρίγκεζ πέρασε από το διαμέρισμα του Τζιόρτζι στις 3 Μαΐου 2023 για να επιστρέψει ένα τηλέφωνο που είχε προηγουμένως κατασχεθεί από την αστυνομία. Η συνομιλία καταγράφηκε χωρίς να το γνωρίζει ο αστυνομικός ερευνητής.

Ο Τζιόρτζι είχε αποφυλακιστεί τρεις μήνες νωρίτερα και έπρεπε να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η αστυνομία βρήκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του ίδιου και της συντρόφου του.

«Αν αποδείξουμε ότι λέει ψέματα… τελείωσε»

«Γνωρίζουμε ότι ο Παντσέρι λέει ψέματα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μην περάσει [η συμφωνία απολογίας]. Αν αποδείξουμε ότι λέει ψέματα … τελείωσε» λέει ο επιθεωρητής της αστυνομίας.

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν έξαλλος επειδή οι ερευνητές είχαν ψάξει το διαμέρισμά του μετά την αποφυλάκισή του και είχαν κατασχέσει σημειώσεις που είχε γράψει για τη νομική του υπεράσπιση. 

Απαντώντας στον Τζιόρτζι που αποκαλεί τις βελγικές μεθόδους έρευνας «σοκαριστικές» και λέει ότι δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη, ο Ροντρίγκεζ του λέει: «Πρέπει να είσαι τρελός για να εμπιστεύεσαι τη δικαιοσύνη σήμερα, όποια χώρα, όποια δικαιοσύνη».

«Θα εμπιστευτώ τη δικαιοσύνη την ημέρα που οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θα διορίζονται πολιτικά, εντάξει; Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, επειδή τα νήματά της κινούνται από πολιτικούς».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς στο Βέλγιο επιλέγονται από ένα ανεξάρτητο δικαστικό συμβούλιο και στη συνέχεια διορίζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, ο οποίος ενέκρινε τα εντάλματα σύλληψης και επέβλεπε την έρευνα, ο Michel Claise, παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2023, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του συνεργαζόταν με τον γιο ενός άλλου ευρωβουλευτή που συνδέεται με τον Παντσέρι.