Η σεζόν οδεύει προς το τέλος της σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των συλλόγων και στο προσκήνιο θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες οι εθνικές ομάδες, αφού από τις 14 Ιουνίου η καρδιά του ποδοσφαίρου θα χτυπάει στη Γερμανία για το Euro 2024.

Η προηγούμενη μεγάλη διοργάνωση που είχαν αναλάβει οι Γερμανοί ήταν το Μουντιάλ 2006, όπου η θριαμβεύτρια ήταν η Ιταλία. Τώρα, η Σκουάντρα Ατζούρα είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι η ομάδα που θα υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2021, όταν είχε γίνει το Euro 2020, νικώντας την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ στη διαδικασία των πέναλτι.

Η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι είναι ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης μαζί με τη γηπεδούχο Γερμανία, την Αγγλία, τη φιναλίστ του Μουντιάλ Γαλλία και την Ισπανία, με το τρόπαιο να βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο, εκεί όπου θα γίνει και ο τελικός της 14ης Ιουλίου, για την επίσημη παρουσίαση.

Αντίστροφη μέτρηση, επομένως, για την έναρξη της μεγάλης γιορτής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η οποία αυτή τη φορά θα γίνει εξ ολοκλήρου στη Γερμανία αφού αποφασίστηκε να μη δοθεί συνέχεια στο σύστημα της κοινής διοργάνωσης από διάφορες χώρες, όπως είχε γίνει για το Euro 2020.

UEFA: Οι αριθμοί του τουρνουά

1- Η Γερμανία θα είναι η μοναδική διοργανώτρια του Euro 2024.

6– Ο Kριστιάνο Ρονάλντο στοχεύει στην έκτη συμμετοχή του σε τελική φάση του τουρνουά. Ο πορτογάλος συμπαίκτης του Πέπε και ο μέσος της Κροατίας, Λούκα Μόντριτς, αναμένεται να φτάσουν και οι δύο στην πέμπτη.

1– Η Γεωργία -προερχόμενη από τα play-off- θα κάνει το ντεμπούτο της στο EURO.

9- Οι πρώην νικητές που έχουν «κλείσει τη θέση τους» στο τουρνουά: Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία.

10- Οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες: Βερολίνο, Κολωνία, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Γκελζενκίρχεν, Αμβούργο, Λειψία, Μόναχο και Στουτγάρδη.

12- Ο Άλμπερτ (Albärt) θα είναι η 12η μασκότ του Euro από τότε που ο Πινόκιο έγινε η πρώτη το 1980. Ο Άλμπερτ πήρε το όνομά του μέσω ψηφοφορίας του UEFA.com, που διεξήχθη μεταξύ χρηστών και μαθητών σε όλη την Ευρώπη.

14- Η οικοδέσποινα Γερμανία έχει εμφανιστεί σε περισσότερα τελικά τουρνουά Euro από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτή θα είναι η 14η συμμετοχή της. Μαζί με την Ισπανία, έχουν κερδίσει τρία Euro η καθεμιά, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα.

17- Αυτή θα είναι η 17η διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της UEFA.

23– Κάθε ομάδα πρέπει να υποβάλει μια λίστα με 23 παίκτες, τουλάχιστον επτά ημέρες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα.

Στο τουρνουά θα λάβουν μέρος 24 ομάδες. Πέραν της οικοδέσποινας Γερμανίας, 20 έχουν προκριθεί μέσω των ευρωπαϊκών προκριματικών, με τις τρεις τελευταίες θέσεις να επιβεβαιώνονται μέσω των play-off του Μαρτίου.

31– Το τουρνουά θα διαρκέσει 31 ημέρες, ξεκινώντας από τον εναρκτήριο αγώνα στο Μόναχο στις 14 Ιουνίου και τελειώνοντας με τον τελικό στο Βερολίνο στις 14 Ιουλίου.

36– Η UEFA υπέγραψε συμφωνία με την ένωση των γερμανικών εταιρειών μεταφορών VDV (Verband Deutscher Verkehrsunternehmen) για ένα ταξιδιωτικό πάσο 36 ωρών (36-Stunden-Fahrkarte) που διατίθεται στους φιλάθλους με εισιτήρια αγώνα στο τελικό τουρνουά.

40– Τόσα είναι τα χρυσά μετάλλια που απονέμονται στη νικήτρια ομάδα και άλλα τόσα (40) τα ασημένια μετάλλια στη δεύτερη.

51– Οι αγώνες που θα διεξαχθούν σε 22 αγωνιστικές.

16.000 – Οι εθελοντές που θα υποστηρίξουν την επιτυχημένη παράδοση του τουρνουά στη Γερμανία.

71.000– Οι φίλαθλοι θα είναι παρόντες στον τελικό του Euro 2024 στο Olympiastadion του Βερολίνου.

2,7 εκατ.- Πάνω από το 80% των 2,7 εκατομμυρίων εισιτηρίων θα είναι διαθέσιμο στους φιλάθλους των ομάδων που συμμετέχουν και στο ευρύ κοινό.

32 εκατ.– Η περιβαλλοντική, κοινωνική και στρατηγική διακυβέρνησης (ESG) για το Euro 2024 υποστηρίζεται από επένδυση 32 εκατ. ευρώ. Το τουρνουά πρόκειται να είναι το πιο βιώσιμο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όλων των εποχών.

331 εκατ.- Το συνολικό χρηματικό έπαθλο για διανομή στις συμμετέχουσες ομάδες επιβεβαιώνεται στο ίδιο επίπεδο με το Euro 2020, συνολικά 331 εκατ. ευρώ.