Δεν είναι μυστικό πως εδώ και καιρό το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναζητεί έξυπνους και ασφαλείς τρόπους συνεχούς επιτήρησης του Αιγαίου, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή. Οι ιθύνοντες της ανώτατης στρατηγικής ηγεσίας φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση και μάλιστα από… ελληνικά μυαλά. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υιοθετήθηκε μια πατέντα εγχώριας εταιρείας, που είναι έτοιμη να δημιουργήσει μη επανδρωμένες θαλάσσιες πλατφόρμες.

Σκεφτείτε πως θα είναι σαν τις πλατφόρμες, που χρησιμοποιούν οι εταιρείες πετρελαίου, αλλά πολύ πιο μικρές, οι οποίες πάνω θα έχουν έναν πυλώνα ύψους έως και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Θα είναι εφοδιασμένες με ραντάρ, κάμερες και συστήματα μετάδοσης και αναμετάδοσης δεδομένων, μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, εικόνα σε υποβρύχια, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού μας, αεροσκάφη, δορυφόρους και στον ίδιο τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ θα μπορεί να «κουμπώσει» πάνω σε αυτές τις πλατφόρμες ό,τι κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο για την ασφάλεια. Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι αυτές οι πλατφόρμες μπορεί να είναι μικρές σε μέγεθος (π.χ. σαν πλωτές ανεμογεννήτριες) αλλά με τις κατάλληλες προσθήκες μπορούν να αυξάνουν σε μέγεθος και να μετατρέπονται ακόμη και σε ελικοδρόμια.

Στην παρούσα φάση θα δοκιμαστούν αρχικά ως ραντάρ, με την πρώτη πλατφόρμα να μπαίνει στο νερό εντός του επόμενου έτους και, αν το εγχείρημά κριθεί επιτυχημένο, θα μπουν και οι επόμενες.

Πόσες ακριβώς θα τοποθετηθούν; Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, που υπέγραψαν και τη σχετική σύμβαση υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, αρκούν 7 πλωτά ραντάρ για να σαρώνουν όλο το ανατολικό Αιγαίο. Κι αυτό γιατί η εμβέλεια κάθε ραντάρ θα φθάνει τα 40 χιλιόμετρα. Οπότε, ένα θα τοποθετηθεί κοντά στη Σαμοθράκη (επιτηρώντας και το στενό στα Δαρδανέλια) και τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούν το ένα πιο κάτω από το άλλο. Ένα στη Λήμνο, το επόμενο στη Λέσβο, πιάνοντας και ένα τμήμα της Χίου, το τέταρτο στη Χίο, που θα καλύπτει έως την Ικαρία και τη Σάμο, το επόμενο θα σαρώνει την περιοχή γύρω από την Κάλυμνο και την Κω, το έκτο στην Κάρπαθο, πιάνοντας και ένα τμήμα της Ρόδου και το έβδομο ανατολικά της Ρόδου, για να βλέπει προς Καστελόριζο. Εάν όλα πάνε καλά, αντίστοιχα ραντάρ αναμένεται να τοποθετήσει και η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να προστατέψει το νησί.