H εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξη της στον ρ/σ Παραπολιτικά 90.1, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και στην ανοδική πορεία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπε να τηρηθεί

Αναφορικά με την κυβέρνηση τόνισε: «Η ΝΔ έχει μια πολύ μεγάλη φθορά, γιατί ακόμη κι αν ισχύσουν οι δημοσκοπήσεις που την δείχνουν στο 32%, στο 33% ή στο 31%, θα έχει πέσει 8-10 μονάδες κάτω μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από τις εθνικές εκλογές και το περίφημο 41% που της έχει δώσει την αλαζονεία που βλέπουμε σε καθημερινή βάση», σχολίασε

Είπε ότι υπάρχει σταθερά ανοδική πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «στις ευρωεκλογές ο κόσμος θα εκφραστεί πιθανότατα πολύ πιο ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ» και πως «ο στόχος του 17%, το αποτέλεσμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, είναι απολύτως εφικτός, χωρίς να αποκλείουμε και την πιθανότητα να πιάσουμε και το «δυάρι» στις ευρωεκλογές». Προσέθεσε ότι «κάτι τέτοιο θα σήμαινε, ακόμη και με τα ποσοστά που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ, ότι υπάρχει μία πολιτική ανατροπή, διότι δείχνει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων κι αυτό θα είναι ένα βήμα ούτως ώστε στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί ακόμη καλύτερα και να κατακτήσει τη νίκη». «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει το πρώτο βήμα και ότι στις εθνικές εκλογές θα έχουμε ριζική ανατροπή», είπε. Εκτίμησε ότι στις 3 εβδομάδες που απομένουν έως τις ευρωεκλογές να αναπτυχθεί μια τέτοια δυναμική «που θα δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, έχει προοπτική και ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις πρώτες εθνικές κάλπες». Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συγκριθεί με τις εθνικές εκλογές, διότι ο ίδιος λέει ότι η ψήφος δεν μπορεί να είναι χαλαρή και ότι διακυβεύεται η σταθερότητα, όπως ο ίδιος την προσδιορίζει.

H ΝΔ εμπαίζει τα άλλα κόμματα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι θα έπρεπε να τιμηθεί και από τις δύο πλευρές και πως όμως «όχι μόνο δεν τιμάται από τις εθνικιστικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες είναι και το αδελφό κόμμα της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά δεν τιμάται και από την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη». «Ακούμε υπουργούς τής κυβέρνησης και πρώην υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη σήμερα, να λένε ότι θα καταγγείλουμε αυτή τη Συμφωνία», προσέθεσε. Σχετικά με το αν πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος της καταγγελίας της Συμφωνίας, αν η άλλη πλευρά συνεχίσει να δείχνει ότι δεν θέλει να την τηρήσει, η κ. Κεχαγιά τόνισε ότι «αυτό θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της Βόρειας Μακεδονίας και των εθνικιστικών δυνάμεων που την εκφράζουν τώρα». Σημείωσε ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν κυρωθεί τα 3 μνημόνια συνεργασίας πέντε χρόνια τώρα, αλλά η ΝΔ «εμπαίζει και τα πολιτικά κόμματα και το εσωτερικό του κόμματός της και όλο αυτό γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Ως προς το ποιο θα ήταν το όφελος που θα είχε προκύψει από την έγκαιρη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που προβλέπει η Συμφωνία, υποστήριξε ότι «θα αποφεύγαμε να είμαστε εμείς ευάλωτοι απέναντι στη Συμφωνία, ως χώρα». Είπε ότι ένα από τα τρία μνημόνια αφορά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και σχολίασε: «Αν μέσα από τη κύρωση ενός τέτοιου μνημονίου, εμείς μπορούμε να μπλοκάρουμε την ενταξιακή πορεία της και να έχουμε αυτό το διαπραγματευτικό και διπλωματικό όπλο στα χέρια μας, αυτό δεν είναι σημαντικό;». Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλα αυτά ήταν προδιαγεγραμμένα. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα το οποίο ξέρει τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή, ήξερε ότι έρχονται οι εθνικιστικές δυνάμεις, όμορες και αδελφές, ως προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και για εσωκομματικούς λόγους δεν ήθελε να φέρει προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας. Τώρα πληρώνει τα επίχειρα της εξωτερικής της πολιτικής».

Από τη βάση οι διεργασίες για την Προοδευτική Παράταξη

Για την πιθανότητα συμπόρευσης των κεντροαριστερών δυνάμεων και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «οι όποιες διεργασίες γίνουν, φυσικά μετά τις ευρωεκλογές, θα γίνουν από τη βάση, από κάτω προς τα πάνω. Δεν θα γίνουν σε επίπεδο κορυφής- κι αυτό είναι απολύτως βέβαιο». Απαντώντας σε χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, τόνισε ότι «ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό το λησμονεί ο κ. Ανδρουλάκης, θέλοντας να υποβαθμίσει την οντότητα του κ. Κασσελάκη, μιλώντας προσβλητικά και υποτιμητικά για «κόμμα Κασσελάκη». Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «και έχει τέτοια δυναμική την οποία ευχόμαστε να αποκτήσει και το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη».

Πηγή: ΑΠΕ