Δεν είναι καθόλου είδηση ότι η άθληση και η σωματική άσκηση ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους και είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ίσως όμως να είναι λιγότερο γνωστό ότι προάγοντας την υγιή κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει επίσης να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές, ανανεωμένο και λαμπερό.

Πώς επιδρά η κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα

Η κυκλοφορία του αίματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του δέρματός μας. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα όλου του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος. Εκτός από την παροχή οξυγόνου, η ροή του αίματος βοηθάει επίσης στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων και των ελεύθερων ριζών. Το αντίθετο συμβαίνει με την κακή κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θαμπή επιδερμίδα, ανομοιόμορφο τόνο δέρματος και να επιδεινώσει τα σημάδια γήρανσης. Η τακτική άσκηση δεν αποτοξινώνει το δέρμα, αλλά αυξάνοντας τη ροή του αίματος, είναι ένα από τα κλειδιά για να έχουμε υγιές και όμορφο δέρμα.

Υγιές δέρμα από μέσα προς τα έξω

Το δέρμα μας, εκτός από ένα σημαντικό όργανο που λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός μεταξύ του σώματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος και παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανοσολογική άμυνα, είναι και μια αντανάκλαση της συνολικής υγείας και ευεξίας μας. Η κατάσταση του δέρματος μπορεί να μας πει πολλά για το πώς συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας και στο σώμα μας. Αν δεν προσέχουμε τον εαυτό μας, θα φανεί στο δέρμα μας. Η καλλυντική περιποίηση από μόνη της δεν είναι αρκετή και το χρόνιο στρες επηρεάζει την υγεία και την εμφάνιση του. Το πιλάτες, που στοχεύει στη σύζευξη νου και σώματος για να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση, βοηθάει επίσης να βελτιώσετε την κατάσταση του δέρματος.

Γιατί η μέθοδος πιλάτες κάνει καλό (και) στο δέρμα μας

Το πιλάτες μπορεί να είναι γνωστό ως μια εξαιρετική άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών και τη βελτίωση της στάσης του σώματος, της ισορροπίας και της ευλυγισίας, αλλά μπορεί επίσης να ωφελήσει και το δέρμα σας.

  1. Βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται το οξυγόνο το οποίο βοηθάει στη θρέψη των κυττάρων του δέρματος.
  2. Μέσα από τις ασκήσεις, βελτιώνεται επίσης ο τόνος και η ελαστικότητα του δέρματος και ενισχύεται η σύσφιγξη της επιδερμίδας που μας κάνει να δείχνουμε καλύτερα.
  3. Δυναμώνοντας τους μυς του κέντρου, βοηθάτε στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος και της υγείας του εντέρου. Φλεγμονές του εντέρου επηρεάζουν το δέρμα και πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει πόσο συνδεδεμένα είναι αυτά τα δύο μεταξύ τους.
  4. Το πιλάτες ως ήπια μορφή άσκησης δεν στρεσάρει τον οργανισμό. Έχοντας τη συγκέντρωση ως μία από τις βασικές αρχές κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, συμβάλλετε στη μείωση του άγχους. Το δέρμα επηρεάζεται πολύ από τις ορμόνες του στρες και όλοι το έχουμε δει κάποια στιγμή στον καθρέφτη.
  5. Το τέλος ενός μαθήματος θα σας αφήσει με ένα συναίσθημα ευεξίας που σημαίνει ότι το σώμα έχει απελευθερώσει ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες «της χαράς». Οι ενδορφίνες επηρεάζουν και τα κύτταρα του δέρματος με ένα τρόπο ευεργετικό ως προς τα δερματικά προβλήματα και τους ερεθισμούς.

Και επειδή το πιλάτες είναι μία άσκηση κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, την οποία μπορούν να κάνουν όλοι ανεξάρτητα από τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, έχετε ένα ακόμα λόγο να ξεκινήσετε για να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας!

Και ένα «αλλά»

Η καλή υγεία υποστηρίζεται με έναν ολιστικό τρόπο προσέγγισης. Η άσκηση βοηθάει, αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Σημαντικό ρόλο για ένα υγιές και όμορφο δέρμα έχουν η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η σωστή αναπνοή, η άφθονη κατανάλωση νερού και ο καλός ύπνος.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.