Γιατροί πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια πρωτοποριακή δοκιμή σε ασθενείς που θα υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνεύμονα, γιατί θα τούς τοποθετήσουν ένα δερματικό επίθεμα που θα προειδοποιήσει αν ο οργανισμός αποδέχεται ή απορρίπτει το μόσχευμα.

Σύμφωνα με το BBC, η δοκιμή θα γίνει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με το NHS Blood and Transplant. Η ένδειξη απόρριψης μπορεί να εμφανιστεί ως εξάνθημα στο δερματικό επίθεμα και σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν μια μικροσκοπική βιοψία προκειμένου να επιβεβαιώσουν εάν πρόκειται για πρώιμη απόρριψη.

Εάν η κλινική δοκιμή είναι επιτυχής και η προσέγγιση μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους λήπτες πνευμονικών μοσχευμάτων, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να μειώσει την απόρριψη έως και κατά 50%.

Σημειώνεται, πως η πιθανότητα απόρριψης μετά από μεταμόσχευση πνεύμονα είναι αρκετά υψηλή. Οι εξετάσεις αίματος, τα δείγματα πνευμόνων και οι ακτινογραφίες μπορούν να προσφέρουν ενδείξεις, αλλά το πρόβλημα μπορεί να έχει προχωρήσει μέχρι τότε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές αναζητούν ένα απλό, έγκαιρα ορατό προειδοποιητικό σημάδι.

Ο Χενκ Γκίλε, αναπληρωτής καθηγητής πλαστικής, επανορθωτικής, μεταμοσχευτικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε πως «οι πνεύμονες είναι επιρρεπείς στην απόρριψη λόγω της έκθεσής τους στον εξωτερικό αέρα και του μεγάλου κινδύνου μόλυνσης. Συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν μια αντίδραση προκαλείται από μόλυνση ή απόρριψη, καθώς φαίνονται παρόμοια στα αρχικά στάδια, αλλά οι θεραπείες για το καθένα είναι εντελώς αντίθετες».